Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:192654
 
Vērtējums:
Publicēts: 05.11.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Vārds “tests” radies no senfranku valodas un nozīmē “bļoda”. Vēlāk šo vārdu aizguva latīņu valoda, kurā vārds “testa” nozīmēja “vāze no māla”. Ilgāku laiku ar šo vārdu apzīmēja nelielus māla traukus, kurus, veicot savus eksperimentus, izmantoja alķīmiķi. Mūsdienu saturu jēdziens “tests” ieguva 19. gs. beigās. Psiholoģisko saturu šajā terminā ieviesa Č. Darvina brālēns F. Galtons (F. Galton) (1882 – 1911). Radot spēju noteikšanas anketu, viņš to nosauca par testu (angļu – test – prove, īss mēģinājums, pārbaude). Tieši psiholoģijas zinātnē terminu “tests” ieviesa Dž. Ketels (J. Cattel) 1890. gadā.
Tātad, tests (angļu valodā test) nozīmē pārbaude, pētīšana. Psiholoģijā un pedagoģijā tests ir standartizēts uzdevums, vai metode, kuras izpildes rezultāti dod iespēju vērtēt izpildītāja spēju, intereses, nostādni, motīvus, psihiskos stāvokļus u.c.
Mūsdienu sociālajā psiholoģijā ar testu palīdzību pēta intelektu, personības īpatnības, darbības izpildes ātrumu un rezultativitāti, risina ar dažādām atlasam saistītus uzdevumus.
Sociālajā psiholoģijā testus ļoti bieži izmanto kā diagnostikas galveno instrumentu kvantitatīvo un kvalitatīvo radītāju noteikšanai. No visam iespējamam psiholoģijas pētniecības metodikām testiem ir izvirzītas pašas striktākās prasības: validitāti, drošība, precizitāte un viennozīmība. Sastādot testus ir jāparedz:
1.Testu adaptācija pēc cilvēku sociālas kultūras. Sastādot testu ir nepieciešams ņemt vērā cilvēku kulturālo vidi, kurā šīs tests tiks lietots, to cilvēku intelektuālo attīstību un nacionālas atšķirības. Jo šādā veida kultūras atšķirības var stipri ietekmēt sagaidāma rezultāta pareizību.
2.Testu valodas vienkāršība un uzdevumu vienota interpretācija. Sastādot testu jāizmanto tādus vārdu formulējumus, lai tas nozīme tiktu uztverta viennozīmīgi.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1233734
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties