Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:921287
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 18.12.2003.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Temperamenta tipa noteikšanas tests    4
  Sangviniķis    8
  Stiprās puses    8
  Trūkumi    11
  Melanholiķis    12
  Stiprās puses    12
  Trūkumi    16
  Holeriķis    18
  Stiprās puses    18
  Trūkumi    20
  Flegmatiķis    22
  Stiprās puses    22
  Trūkumi    24
  Īss temperamentu tipu apraksts    26
  Personībām piemītošo īpašību kopums    28
  Pamatkombinācijas    29
  Papildkombinācijas    29
  Pretstati    30
  Kā likt lietā zināšanas?    31
Darba fragmentsAizvērt

Ievads

Katrs no mums ir neatkārtojams. Mēs visi sastāvam no dažādu īpašību salikuma, un šis salikums mūs atšķir no apkārtējiem cilvēkiem. Visu mūžu mūs citi cilvēki slīpē, vīlē un pulē, tāpat arī mēs citus. Līdzko iedomājamies, ka beidzot esam gatavi, kāds cits mūs atkal sāk pārveidot. Gadās, ka kādu dienu mēs baudām apkārtējo ļaužu apbrīnu un viņi mums draudzīgi sit uz pleca, taču jau nākamajā dienā tie mūs ignorē, analizē vai pat apsmej.
Mēs katrs piedzimstam ar savu temperamentu un rakstura īpašībām, mūsu “neapstrādāto izejmateriālu”. Dzīves apstākļi, inteliģences koeficients, tautība, apkārtējā vide, saimnieciskais stāvoklis un vecāku ietekme veido mūsu personību, taču “akmens” – būtība – paliek tā pati iepriekšējā. Temperaments ir mūsu patiesā būtība, personība ir tikai tērps, ko uzvelkam tam pāri.
Lai iepazītu mūsu temperamenta izejmateriālu un pamatvilcienos izprastu savu būtību, aplūkosim mācību par četriem temperamenta tipiem, kurus pirms 2400 gadiem atklāja Hipokrāts. Priecāsimies kopā ar entuziasma pilno sangviniķi, nopietni parunāsim ar melanholiķi, kas tiecas pēc perfektuma, trauksimies uz priekšu ar kopā ar dzimušo vadītāju holeriķi un brīdi atpūtīsimies ar flegmatiķi, kas allaž apmierināts ar dzīvi.
Nevienu cilvēku simtprocentīgi nevar pieskaitīt tika pie viena personības tipa. Personības tipi nelīdzinās cits citam, taču zināšanas par tiem bieži vien palīdz mums izprast pašam sevi un citus. Jūsu personības izvērtējums dos priekšstatu par jūsu iedzimtajām rakstura īpašībām un dotībām. Tas jums palīdzēs par sevi uzzināt daudz jauna un saprast, kāpēc jūs dažādās dzīves situācijās reaģējat tieši tā.
Šo testu ir viegli izskaidrot. Jūsu raksturā dominē tas temperamenta tips, kura ailē ir visvairāk atzīmēto īpašību. Bet jūs redzat arī, kādas citu temperamentu tipu īpašības jums piemīt. Tests jāpilda šādi:
 Pirmajās divās lapās (“Stiprās puses”, “Trūkumi”) katrā rindiņā atzīmējiet to
īpašību, kura visprecīzāk attiecas uz jums. Pārbaudiet, vai tiešām katrā rindiņā esat atzīmējuši tikai vienu no četrām dotajām īpašībā.
 Pēc tam atzīmējiet izvēlētās īpašības attiecīgajās ailēs vērtējuma tabulā
(“Stiprās puses”, “Trūkumi”) (īpašības vārdu secības atšķiras). Saskaitiet īpašības, jums ir tas temperamenta tips, kur visvairāk punktu.

Sangviniķim patīk pasakas un stāsti ar laimīgām beigām. Tipiski sangviniķi ir
Emocionāli un jūtas viņos mutuļot mutuļo. Viņi vērš darbu priekā, un viņiem patīk atrasties cilvēku sabiedrībā. Sangviniķi sajūsminās par katru jaunumu savā pieredzē un lielā aizrautībā to spilgtās krāsās atstāsta citiem. Viņi ir laipni, atklāti un lieli optimisti.
Sangviniķi bērni. Jau no agras bērnības var redzēt, ka katrs bērns ir piedzimis ar savu rakstura īpašību kopumu. Sangviniķi jau no mazāk dienām ir dzīvespriecīgi un ziņkārīgi, viņiem piemīt iedzimta tieksme visur meklēt patīkamo. Sangviniķis zīdainis spēlējas ar visu, ko vien var atrast, daudz smejas un guldzina, un viņam ļoti patīk atrasties cilvēku sabiedrībā.
Patīkami cilvēki. Droši vien sangviniķiem nav vairāk talanta vai iespēju kā citu temperamentu tipu ļaudīm, taču, šķiet, ka viņi visu dara ar lielāku prieku nekā pārējie. Viņu kūsājošā personība un dabiskais valdzinājums piesaista cilvēkus. Jau bērnībā mazos sangviniķus parasti ielenc mazo apbrīnotāju pūlis, kas neatstājas no viņiem ne soli, jo tie alkst piedalīties visā, ko darīs sangviniķis.
Arī pieaugot sangviniķi nezaudē savu pievilcību. Viņi kļūst par līderiem, tēlo galvenās lomas skolas teātrī, un viņiem pareģo lielus panākumus. Birojā viņi piesaista apkārtējo uzmanību: viņi rīko viesības un rotā Ziemassvētku eglītes. Kur dzīve ir pelēka, tur viņi ar savu spēju sajūsmināties iedveš dzīvību.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1187301
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties