Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:726573
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.02.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Organisma iekšējās vides temperatūras nemainība ir viena no svarīgākajām bioloģiskajām konstancēm. Stabila ķermeņā temperatūra ir nepieciešams nosacījums metabolisko procesu normālai norisei, jo visu fermentu sistēmu optimāla darbība iespējama tikai samērā šāurās temperetūras robežās.
Temperatūra nav vienāda visās ķermeņa vietās. Pēc termoregulācijas rakstura visus organisma audus var iedalīt divās grupās. Dziļauda (ķermeņa dobuma saturs – smadzenēs, krūšu un vēdera dobuma orgāni, mazā iegurņa orgāni) temperatūra ir praktiski nemainīga. Tie veido “serdi”. Virspusējie audi (āda, skeleta muskulatūra, lielākā daļa skeleta kaulu), kuru temperatūra mainās reflektoriski mainoties apasiņojošo asinsvadu tonusam, veido “čaulu”. Čaula nav kaut kas anatomiski stingri noteikts, tā var mainīt biezumu un tātad arī siltumizejošās īpašības, ietverot sevī vairāk vai mazāk dziļi novietotos audus. Čaulas atsevišķās daļās temperatūra svārstās ievērojamās robežās. Apkārtējas vides temperatūras komforta zonas robežas sejas ādas temperatūra cilvēkam ir 20-25 grādi, ekstremitāša – 20 –18 grādi pēc Celsija. Maza iegurņa orgānos tā ir zemāka nekā aknās, kur pastāvīgi norisinās ļoti intensīvas ķīmiskas reakcijas. Cilvēka organisms dažreiz upurē čaulas temperatūras stabilitāti, lai saglabātu serdes temperatūru noteiktā līmenī, kas tuva 37 grādiem pēc Celsija. Novirzes no šī līmeņa, kas lielākas par 1,6 grādiem, nozīmē pāreju no normāla fizioloģiska stāvokļa uz patoloģiju.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1184545
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties