Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:213896
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 28.04.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 12 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Biogrāfija    4
  Radošā darbība Latvijā starpkaru posmā    8
  Pieminekļu projekti    8
  Memoriālā tēlniecība    10
  Stājtēlniecība    10
  Animālijas    11
  Medaļas un monētas    12
  Dzeja    13
  Nobeigums    14
  Izmantotā literatūra    15
Darba fragmentsAizvērt

Nesen apmeklējot Latvijas Nacionālo Mākslas muzeju uzdūros vairākām skaistām skulptūrām un krūšutēliem. Man par lelu pārsteigumu visiem autors izrādījās viens – Teodors Zaļkalns. Visvairāk mani fascinēja divas skulptūras, kuras apskatot pavadīju ceturdaļstundu, - „Sēdošā māmiņa” un „Stāvošā māmiņa”. Apskatot šis skulptūras nevilšus atmiņā atausa bakalura kursos dzirdētais, ka Teodors Zaļkalns piedalījies arī Brīvības pieminekļa metu konkursā. Pēc muzeja apmeklējuma devos uz bibliotēku, lai apskatītu viņa piedāvātos metus šim Latvijas un latviešu simbolam. Kad rūpīgi izskatījis biblotekāres iedoto grāmatu pametu bibliotēku un slaidā solī devos uz fakultāti, nevilšus apstājos pie Brīvības pieminekļa un prātā uzplaiksnīja nupat redzētais mets. Ja nebūtu Kārā zāles projekta, tad par uzvarētāju būtu kļuvis Teodors Zaļakalns un Mildas vietā mēs tagad redzētu jātnieku zirga mugurā, kurš izcīnījis brīvību uzvarot krustnesi vai lielu obelisku, kura vidū būtu ierīkots muzejs.
Vēlāk fakultātē ierakstot interneta pārlūkprogrammā vārdus Teodors Zaļkalns atklājas ļoti daudzi mākslas darbi. Kādēļ mākslas darbi, nevis tikai skulptūras? Tādēļ, ka izrādījās, ka Zaļkalns ir ne tikai veidojis dažādas bronzas un akmens skulptūras, bet arī pamanījies rakstīt dzeju un veidot sīkplastikas darbus. Turklāt par „ražīgākajiem” viņa darba gadiem var uzskatīt tieši starpkaru priodu, lai gan pats mākslinieks ne vienmēr jutās tautas saprasts un atbalstīts.
Kā izrādījās Zaļkalns pasaulē nodzīvoja ilgi – 96 gadus, turklāt bagāts un daudzveidīgs ir bijis viņa mūža devums. Tādēļ referāta par Jāni Kalniņu un viņa devumu operas attīstībā vietā ir tapis šis, man pašam tik aizraujošais darbs par, manuprāt, vienu no latviešu izcilākajiem māksliniekie – Teodoru Zaļkalnu.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1241633
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties