Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:512163
 
Vērtējums:
Publicēts: 06.10.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Stress ir organisma nespecifiska atbilde uz kaitīgu aģentu iedarbību, kas izpaužas vispārējā adaptācijas sindromā. Stress ir cilvēka organisma un psihes kompleksa reakcija uz stresoriem – dažādiem nelabvēlīgiem ārējiem vai iekšējiem faktoriem. Stress jeb Spriedze ir ne vien nepatīkams, bet arī veselībai kaitīgs stāvoklis. Līdzko izjūtam stresu, mūsu organisms ražo dažādus bioķīmiskus vēstnešus, kas plūst pa visu ķermeni. Šie bioķīmiskie vēstneši sagatavo ķermeni vai nu uzbrukt briesmām vai no tām bēgt. Šī spēja bēgt vai uzbrukt briesmām palīdz saglabāt dzīvību. Tiek izdalītas 3 stresa stadijas: trauksmes, rezistences jeb pretestības un izsīkuma.
Pirmā stadijā rodas trauksmes reakcija. To bieži dēvē par mobilizācijas stadiju. To raksturo ādas apsārtums, pastiprināta siekalu izdalīšanās, ķermeņa svara pamazināšanās, sviedru dziedzeru izmēra palielināšanās. Ilgstošas kaitīgu faktoru iedarbības rezultātā iestājas otrā stadija. Tā raksturīga ar virsnieru un aizkuņģa dziedzeru pastiprinātu palielināšanos, sitēzes procesa pastiprināšanos audos, atjaunojoties normālam ķermeņa svaram. Ja kaitīgā faktora iedarbība nav bijusi sevišķi spēcīga, tad ar laiku visi aprakstītie rezultāti izzūd un organisms atgriežas normālā stāvoklī. Trešās stadijas iestāšanās draud ar organismam ar bojāeju. Tās simptomi atgādina trauksmes reakciju, tikai šajā stadijā stresogēnā reakcija iegūst patoģenētisku nozīmi.
Katram organismam piemīt savi rezerves iespēju līmeņi. Tam dēļ cilvēki atšķirīgi var reaģēt uz vienu un to pašu stresogēno situāciju.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1190695
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties