Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:989781
 
Vērtējums:
Publicēts: 12.10.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 13 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    4
1.  Sociālais statuss    4
1.1.  Mantotais un iegūtais statuss    5
1.2.  Pagaidu statuss    6
1.3.  Virsstatusi    7
1.4.  Personības statusi    8
1.5.  Statusa projekcijas un funkcijas    9
2.  Sociālā loma    11
2.1.  Lomu teorija    11
2.2.  Lomu klasifikācija    13
2.3.  Lomu konflikts    14
3.  Secinājumi    16
4.  Izmantotās literatūras saraksts    17
Darba fragmentsAizvērt

Cilvēku attiecības, viņu kopdarbības un mijiedarbība, nekādos apstākļos nav pilnīgi haotiskas. Kur vien ir kaut vai tikai divi cilvēki, no viņiem veidojas kopums, kuram ir sava iekšējā kārtība- statuss un lomu sistēma.
Personības statusu un lomu koncepcija saista indivīdu (sabiedrības mikrolīmenis) un sociālo struktūru – (sabiedrības makrolīmenis), parāda cilvēka sociālās uzvedības atkarību no tās vietas, kuru viņš objektīvi ieņem katrā sabiedrībā pastāvošajā statusu un lomu hierarhijā. Sociālā struktūra savukārt ir sabiedrības iekšējās organizācijas forma, kas izpaužas kā visu sociālo elementu kopums –sociālās grupas, sociālie institūti, sociālās organizācijas, normas, sociālie statusi, lomas, to mijiedarbība un savstarpējās attiecības. Sociālo struktūru veido indivīdu attiecības, kuras atkarīgas no tā, kādi statusi un lomas viņiem ir šajā kopumā vai sabiedrībā. Pamatvienība par kuru jārunā sakarā ar sociālo struktūru, ir statuss un loma.
Manā referātā aplūkota sociālas struktūras daļa – sociālais statuss un loma, kas ir gana aktuāls jautājums ikvienam. Taču tikai nedaudzi savā ikdienā iedomājās par tādām lietām, kā savs statuss vai loma sabiedrībā. Mēs pildām savas lomu iekāpjot autobusā, ieejot veikalā, satiekoties ar draugiem, esot darbā. Mums katram ir arī savi statusi- dzimums, vecums, piederība konkrētai etniskai grupai, taču ikdienā mēs par to nedomājam, tikai tad, kad kāds mums par to atgādina, vai notiek lomu konflikts.
Izstrādājot savu referātu, izmantoju dažādu autoru darbus, iekļaujot pēc iespējas daudzveidīgāku (dažādu viedokļu aptvertu) informāciju. Visplašāk izmantoju S.Omārovas darbu „Cilvēks dzīvo grupā” kā arī šīs pašas autores darbu „Cilvēks runā ar cilvēku”.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties