Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:157305
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 25.11.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    2
1.  Noziegums, noziedzība    3
2.  Noziedzības cēloņi    4
2.1.  Bioloģiskā interpretācija    4
2.2.  Psiholoģiskā interpretācija    4
2.3.  Socioloģiskais skatījums    4
3.  Deviance. Deviantā uzvedība    6
4.  Statistikas nozares, kas pēta noziedzību    8
4.1.  Sociālā statistika    8
4.2.  Morāles statistika    8
4.3.  Tiesu statistika    9
  Secinājumi    11
  Izmantotās literatūras saraksts    12
Darba fragmentsAizvērt

Ik dienas, sabiedrības plūsmā ap mums, norisinās dažādi procesi un izmaiņas. Diemžēl nereti gadās novērot, ka pārmaiņas ir tendētas uz negatīvo. Un tieši negatīvie procesi ir tie, kuri cilvēku uzmanību piesaista visvairāk. Viens no šādiem procesiem ir noziedzība. Veiktie noziegumi un negatīvās atsauksmes vai statistika, kas saistītas ar noziedzīgajiem nodarījumiem ,mūsuprāt, ir skārušas ikvienu no mums. Tas arī ir iemesls, kāpēc šī tēma šķita saistoša.
Darba autores izvēlējās rakstīt referātu par noziedzību, kā cilvēka deviantās uzvedības izpausmi, jo tās izpausmes cēloņu izpēte šķita saistoša.
Lai uzrakstītu referātu, bija jāveic materiālu atlase, kuros būtu informācija par konkrēto tematiku, pārskatīt sameklēto informāciju un to izanalizēt. Mums pieejamākie materiāli par noziedzību bija latviešu valodā, tādēļ referātā ir ianalizēta tikai latviešu valodā pieejamā informācija.
Par noziegumu atzīstams Latvijas Republikā krimināllikumā paredzēts sabiedriski bīstams nodarījums, kurš izdarīts tieši vai aiz neuzmanības un par kura izdarīšanu draud kriminālsods. Reģistrētie noziegumi ir visi noziegumi, par kuriem ziņots Iekšlietu iestādēm un par kuriem uzsākta iepriekšēja izmeklēšana.
Noziedzība ir noziegumu kopums. (Goša Zigrīda, „Sociālo procesu analīze”, 1996., 71. lpp.)
Noziedzības cēlonības bioloģiskās interpretācijas pamatlicējs ir itāliešu ārsts Čēzare Lombrozo (Lambroso, 1826 – 1909). Viņš uzskatīja, ka šādas sociāli negatīvas cilvēka darbības pamatā ir viņa bioloģiskā konstitūcija. „Kriminālais tips” , kuru varot atpazīt pēc ārējām ķermeniskām īpatnībām, esot cilvēciskās degradācijas rezultāts zemākā evolūcijas pakāpē. Atsevišķi cilvēki ģenētiski manto noziedzīgas darbības noslieces. 20. gadsimta četrdesmitajos gados amerikāņu zinātnieks Viljams Šeldons izveidoja indivīdu fizisko klasifikāciju. Viens no viņa aprakstītajiem trim tipiem – aktīvais, muskuļotais cilvēks – ar lielāku varbūtību var kļūt par noziedznieku nekā abi pārējie. Pagājušā gadsimta otrajā pusē samērā populāri bija mēģinājumi skaidrot cilvēka kriminālos pārkāpumus ar liekas Y hromosomas esamību. Kaut arī bioloģiskā interpretācija ir radījusi diezgan lielu interesi, tā ir izsaukusi arī kritiskus zinātniskus vērtējumus.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1154287
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties