Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:228826
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 25.05.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 11 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    4
1.  Ārstniecības augi    5
1.1.  Ārstniecības augu ievākšana    6
1.2.  Ārstniecības augu žāvēšana    8
1.3.  Ārstniecības augu uzglabāšana    9
2.  Zāļu tējas    10
2.1.  Uzlējumi    10
2.2.  Drogas    11
3.  Aromātiskie zāļu spilventiņi    13
4.  Pētnieciskā daļa    15
  Secinājumi    18
  Izmantotā literatūra    19
  Pielikumi    20
Darba fragmentsAizvērt

Laikmetā, kad cilvēks savās zināšanās ir aizsniedzies tik tālu, ka sāk jau apzināties, cik bezgalīgi sarežģīta un neizzināma ir apkārtējā pasaule, pieaug interese par visu dabīgo, ko var pieņemt arī īpaši nepētot, vienkārši zinot, ka tā tas ir bijis pirms gadu tūkstošiem, un tā tas arī turpināsies tālāk. Īpaši tas jūtams medicīnā, kur aizvien vairāk ienāk ārstniecības līdzekļi, kas pagatavoti no dabas produktiem: augiem, zemes minerāliem, dzīvnieku audiem un fermentiem, jūras sāļiem un dūņām. Zinātniekiem izdodas no augiem izolēt dažādas ķīmiskas vielas un, atsevišķi ņemot, noskaidrot to īpašības, bet uzzināt detalizēti, kā augs darbojas cilvēka organismā nebūs iespējams vēl ilgi. Toties, lietojot šos ārstnieciskos līdzekļus, ātri var sagaidīt labas pārmaiņas veselības stāvoklī.
Mēs dzīvojam pasaulē, kuru saucam par civilizētu. Mūsdienu dzīves esamība – steiga, stress, nepietiekamo dabisko kustību kopums – izraisa cilvēka organismā psihiskas un emocionāls novirzes, radot spriedzi muskuļos, asins cirkulācijas un vielmaiņas traucējumus.
Nākotnes medicīnas kredo ir nepieļaut slimības attīstīšanos, un bez dabas spēku palīdzības nu nekādi nevarēs iztikt. To ir sapratuši tūkstošiem ārstu visā pasaulē. To saprot arī miljoniem cilvēku, kas ir tālu no medicīnas. Tiek veidotas dabas dziedniecības asociācijas, kurās apvienojas cilvēki neatkarīgi no profesijas un sociālā stāvokļa, lai veidotu veselīgu, dzīvošanai piemērotu vidi, lai apgūtu veselīga dzīvesveida iemaņas un lai iemācītos dabas dziedniecības metodes. Viss ir pašu rokās.



Pētījuma mērķis: Izzināt skolēnu zināšanas par zāļu tējām un to lietošanu ikdienā.



Pētījuma uzdevumi: 1. Studēt literatūru par ārstniecības augiem, veselīgu dzīvesveidu.
2. Analizēt literatūru par zāļu tējām. To ietekmi uz cilvēka veselību.
3. Izpētīt skolēna zināšanas par zāļu tējām un to lietošanu ikdienā.


Pētījuma hipotēze: Jo skolēnam ir lielākas zināšanas par zāļu tējām, veselīgu dzīvesveidu,
jo viņš vairāk tās lieto ikdienā.

Darba metodes: 1. Literatūras meklēšana.
2. Aptaujas.
3. Anketas.
4. Iegūtā materiāla sistematizēšana.
5. Matemātiskās statistikas apstrādes metodes.



1. Ārstniecības augi

Kopš neatminētiem laikiem cilvēks ir bijis pakļauts arējās vides nelabvēlīgu faktoru ietekmei, dažādām slimībām, pārdzīvojumiem un vienmēr mēģinājis dabā atrast līdzekļus, kā pārspēt slimības, mazināt sāpes un ciešanas, uzlabot dzīves kvalitāti. Šīs problēmas ir aktuālas arī šodien, lai gan mūsu aptiekās iespējams iegādāties ļoti daudz dažādu, šķiet, kvalitatīvu zāļu, ko piegādā visas pasaules farmaceitiskās firmas, koncerni un dažādi vairāk vai mazāk spējīgi sīkražotāji. Ja papētām jaunākos ļoti dārgos medicīniskos preparātus tuvāk, tad redzam, ka daudzām sintētiskajām vielām ir tik daudz blakņu, kontrindikāciju, nevēlamas mijiedarbības ar citām zālēm, pārtikas produktiem, ka gandrīz negribas tās lietot. Zinātnes progress nav atstājis nomaļus arī augu izcelsmes medicīniskos produktus. Tagad parādās daudz dažādu komplekso medicīnisko preparātu ar standartizētu dažu biogēni aktīvo vielu klātbūtni, kā arī, kuros tradicionālās zāles ir kombinētas ar homeopātiskajiem līdzekļiem. Arī homeopātisko zāļu rūpnieciskā ražošana ir stipri vien paplašinājusies, izmantojot gan dzīvnieku, gan arī augu izcelsmes izejvielas, ņemot vērā organisma aizsargsistēmas lielo nozīmi ārstniecības procesā. Ārstēšanu ar homeopātiskiem un kombinētiem līdzekļiem sauc par bioloģisku terapiju, kuras mērķis ir patstāvīgi atindēt organismu un novērst bojājumus, kurus var izraisīt dažādu toksīnu iedarbība, tādēļ ārstēšana nozīmē atbrīvošanos no toksīniem, tos atindējot un izvadot, kā arī toksīnu bojājumu likvidēšanu. Šī terapija aprūpē tikai ķermeņa mehānismus un uzskatāma par dabisku terapiju, jo vēršas pret īstajiem slimības cēloņiem un to radītiem toksīniem. Šādas zāles tagad atzīst pat konservatīvākie sintētisko zāļu aizstāvji.
Tā kā visas zāles salīdzinājumā ar iedzīvotāju lielākās daļas ienākumiem ir ļoti dārgas, cilvēki ne vienmēr var tās iegādāties, tāpēc mēģināsim iepazīties ar augiem, ko varam paši sagādāt vai izaudzēt un izmantosim tos sāpju, ciešanu mazināšanai un dzīvesprieka vairošanai.
Pēdēja laikā īpašu vērību pievērš tam, ka dažas dabas vielu grupas spēj ietekmēt nespecifiskās imunitātes kāpināšanu, paaugstina organisma aizsargspējas pret nelabvēlīgo ārējās vides dažādu faktoru ietekmi uz organismu, saista brīvos radikāļus, radionuklīdus, darbojas kā antioksidanti un ļauj pašam organismam cīnīties ar slimības izraisītāju, stimulējot īpašu antivielu veidošanos.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties