Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Sievišķā kategorija 80.-90.gadu latviešu literatūrā Andras Neiburgas, Noras Ikstenas un Arvja Kolmaņa darbos

     Novērtēts!

    Referāts33 Literatūra, Personības

5,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:936644
 
Vērtējums:
Publicēts: 23.12.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 23 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Feminisma ideju attīstība    5
2.  Sieviete un mājas    18
3.  Māte – sievietes nozīmīgākā loma    29
4.  Sievietes un vīrieša attiecību atveidojuma specifika    36
  Secinājumi    40
  Tēzes    42
  Izmantotās literatūras saraksts    44
Darba fragmentsAizvērt

Mans bakalaura darba nosaukums ir “Sievišķā kategorija 80.-90. gadu latviešu literatūrā Andras Neiburgas, Noras Ikstenas un Arvja Kolmaņa darbos.” Bakalaura darbā pievērsu uzmanību feminisma ideju attīstībai, lai vieglāk būtu apskatīt sievišķā kategoriju iepriekš minēto autoru darbos. Feministika (sievietes pētniecība) Latvijā ir jauna zinātne. (Feminisms-sieviešu tiesību aizstāvība, kustība, sievietes pašapziņas un atbrīvošanās lietas, feministika- to apzināšanās. (S. Lasmane) Pirmā, kas pievērsa uzmanību šai zinātnei bija Ausma Cimdiņa.
Sievietes sāk apzināties atšķirīgo starp dzimumiem, kas piemīt sievietei, to akcentēt un piešķirt tam īpašu vērtību. Feminisma kustība(19.gs. 2.pusē) ir tā, kas pievērsa uzmanību jautājumiem, kas saistīti ar sievietes nozīmi sabiedrībā. Savā attīstībā un uzskatos tā ir izgājusi vairākus posmus. Mūsdienās tā cenšas paust viedokli, ka sabiedrībai sievišķīgās vērtības un sieviešu aktivitāte sabiedrībā notiekošajos procesos ir tikpat nozīmīga un nepieciešama kā vīriešu. Reizē ar to tiek atzīts, ka starp abiem dzimumiem pastāv objektīvas atšķirības, kuru izpēti apgrūtina šo jautājumu ciešā saistība ar emocijām un sabiedrībā pastāvošajiem stereotipiem. Virdžīnija Vulfa (1882-19410 savā darbā “Sava istaba” (1929) raksta, ka jebkurš jautājums par dzimumu ir ļoti strīdīgs, ne vienmēr var cerēt, ka izdosies pateikt patiesību. Cilvēkam pašam ir jāizdara secinājumi, kas ir saistīti ar šiem jautājumiem. Mūsdienās feministiskais skatījums uz sabiedrībā pastāvošajām sieviešu un vīriešu attiecībām ir tikpat populārs kā agrāk, tikai tagad šī kustība ir ieguvusi daudz dziļāku saturu, pārvēršot daudzus savus uzskatus filozofiskā sistēmā. Feministiskā filozofija ir pierādījusi, ka viss līdzšinējais cilvēku skatījums uz sabiedrību, tās vēsturi, politiku ir vīriešu skatījums. Sievietes vienmēr ir dzīvojušas pasaulē, kuru ir radījuši vīrieši. Virdžīnija Vulfa grāmatā “Sava istaba” izsaka domu, ka sieviete gadsimtiem ilgi bijusi spiesta dzīvot viņai nepiemērotā garīgā telpā, “... kur valda nocietinātas, vīrišķas teikumu konstrukcijas un pasaules izpratnes veidi.” (Vulfa V., 2002:59)…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1149886
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties