Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:673620
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.03.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

„Ja viņa ir govs, tad dot pienu ir viņas govs pienākums. Bet kas par nekaunību: viņa mauj pēc zāles.” Citāts no Regīnas Ezeras romāna „Nodevība”. Šis bija viens no grāmatas epigrāfa variantiem. Tas apraksta sievieti, bet no kā skatu punkta? Kas gan tā domā par sievieti? Vīrieši?
Regīnas Ezeras darbos „Aka” un „Nodevība” galvenie tēli ir sievietes. Vīrieši ir vairāk pakārtoti fonā. Rodas sajūta, ka šo sieviešu dzīvi viņi nemaz neietekmē, kaut gan īstenība tā uzskata (vai vēlas, lai mēs tā uzskatām) tikai Regīna Ezera. Sievietes tēli šajos darbos ir dažādi, bet es domāju, ka var vilkt paralēles ar Irēnas, Lauras un Undīnes, Vijas tēliem. Tie šķiet ļoti radniecīgi. Laura un Irēna iemieso tradicionālo latviešu sievieti, kas rūpējas par ģimeni, par bērniem, arī par vīru un daudz mazāk par sevi. Undīne un Vija no otras puses ir latviešu modernās sievietes, kurām mazāk uztrauc, ko par viņām saka citi, un kuras domā mazliet vairāk par sevi nekā par citiem. Abos darbos galvenā varone ir latviešu „tradicionālā sieviete”. Kāpēc? Varbūt, lai atzīmētu viņu sūro darbu un nozīmi latviešu ģimenes dzīvē. Abos šajos darbos gan Laura, gan Irēna netiek novērtētas. Cilvēki nenovērtē viņu devumus ģimenei un arī ziedošanos (ko tik viņas nedara, lai paglābtu vai uzturētu ģimeni), un dziļi sirdī viņas ir nelaimīgas. Viņas ir nelaimīgas, jo ir kaut kas tāds, ko viņas vēlas, bet nevar iegūt (Laura – Rūdolfu, Irēna – rakstnieces slavu). Laurai šajā gadījumā neviens nevar palīdzēt, bet Irēnai jau uzradusies palīdze – R. Ezeras personā (darbā „Nodevība” nav minēts galvenās varones rakstnieces vārds, bet tā kā to ir sarakstījusi R. Ezera, domāju, ka tā ir viņa (pat ja šie visi notikumi ir izdomāti)). Romānā „Nodevība” visa grāmata sastāv no vēstulēm un dienasgrāmatu ierakstiem.…

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1198324
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties