Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:641075
 
Vērtējums:
Publicēts: 04.02.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Kas ir sēnes?    3
2.  Sēņu iedalījums    4
3.  Sēnes Latvijā    6
4.  Sēnes pēc pazīšanas zīmēm    7
6.  Zemākās un augstākās sēnes    10
7.  Sēņu iedalījums pēc sugas un augšanas laika perioda    10
8.  Ēdamās sēnes    11
9.  Indīgās sēnes    11
10.  Kāpēc mēs ēdam sēnes    12
Darba fragmentsAizvērt

Kursa darba izvēlētā tēma ir par sēnēm, tāpēc šajā darbā ir iespēja aplūkot un gūt visu nepieciešamo informāciju par šo preču grupu. Rakstot šo darbu gribēju uzzināt un pārliecināties kādas ir sēnes, un kāda ir to loma dabā un cilvēka uzturā. Lielāku uzsvaru pievēršu tieši indīgām sēnēm, tāpēc mana hipotēze ir pārliecināties, vai indīgās sēnes ietekmē visas cilvēka orgānu sistēmas vai dažas no tām. Informācijai, indīgās sēnes nodara ļaunumu visbiežāk gremošanas sistēmai un sirdsdarbībai. Šajā darbā ir, manuprāt, svarīga informācija, to izlasot cilvēks būs labi informēts, tā rezultātā būs uzmanīgs ar sēnēm. Ar tām ir jābūt ļoti uzmanīgiem, jo izskats neliecina par to bīstamību, daudzi indīgie augi un sēnes var izskatīties ļoti skaisti un kārdinoši. Darbā var aplūkot ieteikumus, kas jādara, kad esi saindējies ar sēnēm, ir arī parādīts neliels preces piedāvājums veikalā. Vārdusakot manā darbā var saskatīt visu nepieciešamo informāciju, kuru cilvēks izlasot, gūs secinājumus un kautkādu priekštatu par sēnēm.
Sēnes (Fungi, Mycota) ir liela organismu grupa. Lai gan sēnes pēta īpaša zinātnes nozare - mikoloģija, mācību grāmatās un lekciju kursos tās tomēr tradicionāli apskata botānikas kursā. Nu jau labu laiku sēnes ir atdalītas no augu valsts, jo tās nesatur augiem raksturīgo zaļo pigmentu - hlorofilu un barojas heterotrofi izmantojot vai jau atmirušu organismu vielas (saprotrofās sēnes) vai arī pārtiekot no dzīvu organismu vielām (parazītiskās sēnes). Sēnes pēc sava lieluma un uzbūves ir Ioti daudzveidīgas. Pašām vienkāršākajām sēnēm kermeni saimniekauga šūnā var pārstāvēt kails protoplasts. Taču parasti, lielum lielajā vairumā gadījumu, sēnes ķermeni veido smalki pavedieni - hifas. Hifas var būt nesadalītas šūnās ( zemāk attīstītajām sēnēm), vai arī būt sadalītas šūnās (augstāk attīstītajām sēnēm). Hifu kopums veido micēliju jeb sēņotni, kas bieži redzama kā balts, pelēcīgs, dzeltens vai retāk sarkanīgs pinums vai tīklojums.
Sēnes vairojas ar sporām, kas veidojas uz sēņotnes izaugumiem vai atzarojumiem kā arī augļķermeņos (īpašos veidojumos) vai uz tiem. Augļķermeņus sadzīvē arī parasti saucam par sēnēm, nemaz nedomājot par sēņotni, kas aug meža trūdu kārtā vai kādā citā substrātā. Bieži vien par sēņu lielumu spriež pēc auglķermeņu izmēriem. Piemēram, atrodot mežā baraviku mēs par tās lielumu spriežam pēc kātiņa un cepurītes izmēriem, nemaz nedomājot par tās sēņotnes izmēriem meža trūdu kārtā. Latvijā lielākais augļķermenis ir zināms milzu apaļpūpēdim (Langermannia gigantea), kas glabājas Valdemārpils meža muzejā. Tā apkārtmērs ir 166 cm, bet masa 700 g. Tas nozīmē, ka svaiga pūpēža masa ir bijusi ap 7 kg.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties