Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:965451
 
Vērtējums:
Publicēts: 21.01.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

10. – 8. gs. p.m.ē., t.i. agrā dzelzs laikmetā, nākamās Romas teritorijā atradās dzimts apmetnes. Vēstures avoti vēsta, ka vieta, kur vēlāk izveidojās Roma – Tibras lejtecē, Latvijā, kopš seniem laikiem piesaistījusi dažādus ienācējus. Cilvēki apmetās uz pakalniem, pamazām apguva ielejas. Dzīvoja māla būdās blakus tām, kā arī tuvējās birzīs atradās dievību, dzimts un vietas aizbildņa svētnīcas. Apmetnes aizsargāja grāvji, zemes uzbērumi, torņi. Atsevišķi ciemi pakāpeniski paplašinājās un apvienojās. Vispirms Palatīna pakalna un Velija paugura ciemi, tad saplūda Eskvilīna un Cēlija ciemi. Kapitolija pakalnā uzcēla visiem kopēju cietoksni. Tā ķēniņu laikmeta sākums iezīmē apvienotas romiešu kopienas vēstures sākumu. Romiešu leģenda vēsta par septiņiem valdniekiem, no kuriem pirmais bija Romuls, bet pēdējais – Tarkvinijs Lepnais. Tātad senā Romas pilsēta un polisa izveidojās 8.gs. p.m.ē. Apenīnu pussalā. 265.g.p.m.ē. Roma iekaroja visu Apenīnu pussalu. 2. gs. p.m.ē. nodibināja pirmās provinces Ziemeļāfrikā, bet 1. gs p.m.ē. kļuva par Vidusjūras baseina valsti, aptvēra visu Rietumeiropu un iespiedās Britānijā. Romas vēsture tiek iedalīta trīs laika posmos:
Valdnieku laiks (līdz 509 g. p.m.ē.)
Republikas laiks (509.-27. g. p.m.ē.)
Impērijas laiks, ko iedala:
Principātā (27.g.p.m.ē. –284 g.)
Dominātā (līdz - 476 g.)
Ķēniņu laikmeta sākumā Romas tauta sastāvēja no trim dzimts tribām, jeb ciltīm. Sabiedrības otrais elements bija trīsdesmit kūrijas (karavīru vienības). Kūrija deva simts kājniekus un desmit jātniekus. Romiešiem ķēniņa laikā bija tēva dzimta, ar raksturīgām savstarpējās mantošanas tiesībām, radinieku pienākumu aizsargāt vienam otru, ievēlēt un atcelt vecākos. Dzimtas locekļiem bija kopīgs dzimtas vārds, savi reliģiskie kulti. Pakāpeniski ģimenes tēva nozīme pieauga, viņš kļuva par galveno un vienīgo, kas rīkojās ar visu īpašumu un ģimenes locekļiem.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1141444
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties