Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:659096
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.04.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Lai cīkstoņiem, apgūstot sambo tehniku, būtu konkrēts priekšstats par to, kurp virzīt pūliņus metienos, viņiem jāapgūst tādi jēdzieni kā atbalsta laukums, smaguma centrs, noturība, kustību biomehāniskie raksturlielumi. Cīkstoņa atbalsta laukuma lielums ir atkarīgs no viņa pēdu izvietojuma un attālumu starp tām.
Cīņas tehnika

Cīkstoņa smaguma centra stāvoklis attiecībā pret atbalsta laukumu nosaka viņa stabilitāti. Ja smaguma centra projekcija atrodas atbalsta laukuma centrā, stabilitāte ir vislielākā. Jo tuvāk smaguma centra projekcija atrodas atbalsta laukuma robežai, jo mazāka stabilitāte. Cīkstonis zaudē līdzsvaru, tiklīdz smaguma centra projekcija nonāk aiz atbalsta laukuma robežām.
Cīkstoņa stabilitāti ietekmē arī smaguma centra stāvoklis vertikāli. Jo zemāk atrodas smaguma centrs, jo cīkstonim vieglāk saglabāt līdzsvaru. Smaguma centra novietojums atkarīgs arī no cīkstoņa ķermeņa noliekšanās pakāpes. Tāpēc cīņas laikā labākais stāvoklis ir taisna stāja ar nedaudz saliektām kājām. Turēt kājas mazliet saliektas ir nepieciešams tāpēc, lai varētu ātri reaģēt uz pretinieka darbību vai sāk uzbrukumu.
Ja cīkstoņi atrodas abpusējā satvērienā, viņu atbalsta laukumi saplūst kopējā laukumā. Kopējā atbalsta laukumā cīkstoņu līdzsvars ir atkarīgs no kopējā smaguma centra stāvokļa. Jāatceras, ka, tuvinot sev kopējo smaguma centru, cīkstonis samazina pretinieka stabilitāti. Līdzsvara atjaunošanai pretinieks .spiests spert soli uz priekšu vai izdarīt papildpiepūli pretējā virzienā. Izpildot metienus, jācenšas kopējo smaguma centru izvirzīt ārpus kopējā atbalsta laukuma, samazināt pretinieka atbalsta laukumu vai liegt to viņam, atraujot no paklāja. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties