Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:804413
 
Vērtējums:
Publicēts: 09.06.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Manuprāt, kā visvairāk nepieciešamo taekvondista spēju varētu uzskatīt izturību, jo tā ir pamatā pārējo fizisko spēju efektīvai izmantošanai augstu rezultātu sasniegšanā. Sacensības taekvondo (WTF) var ilgt pat līdz 3 raundiem (katrs 3 minūšu ilgs ar atpūtas intervālu -1 minūte), tādēļ cīņa no sportista prasa augstu izturības līmeni.
Izturība ir organisma spēja fiziskas slodzes laikā ilgstoši uzturēt augstas darbaspējas. Izturības attīstību nosaka adaptīvās izmaiņas organismā, kas pamazām veidojas, atkārtoti veicot attiecīgo slodzi.
Izšķir vispārējo izturību, kas ir cilvēka spēja ilgstoši izdarīt mērenu aeroba rakstura darbu, iesaistot maksimālu muskuļu grupu skaitu. Speciālā izturība raksturo ilgstošu speciālo vingrinājumu izpildīšanu ar slodzi, kas tuva sacīkšu slodzei. Speciālā izturība taekvondo ir laktātās anaerobās spējas.
Tomēr par būtiskākajām varētu uzskatīt aerobās darbaspējas, jo attīstot aerobo izturību attālinās aerobās maiņas slieksnis (AMS) – brīdis, kad krasi paātrinās glikolīze un slodze kļūst anaeroba. Augsts AMS nozīmē to, ka sportistam vēl ļoti lielas jaudas slodzēs muskuļi darbojas aerobos apstākļos – pateicoties tam sportists var uzturēt ātrumu ilgstošā laika periodā. Aerobos apstākļos organisms darbojas ekonomiskāk nekā anaerobos.
Jau pirmsskolas vecuma bērni ir spējīgi veikt samērā ilgstošu aeroba rakstura darbu, kas attīsta izturību. Bērni 5-6 gados var vienā nodarbībā noskriet 1,5 km, bet pēc gada sistemātisku nodarbību pat līdz 2,5 km.
Jaunāko klašu vecumā priekšroka dodama aeroba rakstura slodzēm, jo tas rada optimālus apstākļus sirds un asinsvadu un elpošanas sistēmu darbībai. Pielietojot regulāras mazintensīvas aerobas slodzes, var ar organisma aerobiem apstākļiem sasniegt to pašu rezultātu, ko ar forsētām slodzēm, bet jaunam organismam fizioloģiski kaitīgām slodzēm.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1148597
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties