Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:604014
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.12.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Vārds roze cēlies no armēņu varda vai persiešu wrodon, no kā atvasināts grieķu vārds rhodon un latīņu rosa.
Rozes pieder pie rožu dzimtas rožu ģints. Šajā ģintī ir daudz savvaļas sugu, to varietāšu un kultūras formu, kas izplatītas gandrīz visā pasaulē. Sevišķi daudz savvaļas sugu sastop ziemeļu puslodē. Atsevišķas rožu sugas sastopamas pie polārā loka, dienvidu virzienā to areāls sasniedzas līdz tropiem. Dienvidu puslodē savvaļas sugas nav sastopamas. Tā kā rožu ģints ir ļoti polimorfa, tad sugu norobežošana kļūst gandrīz neiespējama un sugu skaits ir visai nenoteikts.
Pēc I. Riekstiņa pētījumiem Latvijā sastopamas 11 vietējās floras sugas, bet kopā ar introducētajām (ievestajām) varētu būt ap 100 rožu sugu.
Rozes ir tipiski krūmi, to dzinumi gandrīz vienmēr klāti ar ļoti bieziem, asiem dzeloņiem, kuru forma un lielums ir dažādi. Daudzām sugām tie ir ļoti lieli un asi, āķveida noliekti, turpretī citām tie izskatās biezi, tievi, lokani, bet tomēr ļoti durstīgi sariņi. Viena krūma dzeloņu forma un krāsa uz veciem un jauniem dzinumiem bieži vien ir dažāda, tomēr katrai sugai noteikti raksturīga un tādēļ nozīmīga sugas noteikšanā. Dzeloņi ir rožu dzinumu segaudu īpaši veidojumi un auga dabisks aizsardzības līdzeklis. Šeit der atzīmēt, ka bieži vien praktiski dzīvē dzeloņus nepareizi sauc par ērkšķiem. Ērkšķi ir kaktusiem, bārbelēm, vilkābelēm, smiltsērkšķiem, tie ir lapu vai dzinumu pārveidnes un to nevar nolauzt, taču rožu dzeloņus var nolauzt.
Krūma augstums ir no 15-25 cm (R. rouletti – ruleta roze) līdz 2 m (R. canina – suņu roze, R. majalis – rudā roze, R. rugosa u. c.). Dzinumi parasti aug stāvus (R. rugosa, R. pimpoinellifolia) vai mazliet nokareni(R. multiflora – daudzziedu roze), vai arī ļoti gari, ložņājoši (R. moschata - muskusa roze, R. wichuraiana – Vihūra roze, R. sempervirens – mūžzaļā roze).
Lapas rozēm nepāri plūksnaini saliktas, ar pielapēm, kas daļēji saaugušas ar lapu kātiem. Katra lapa sastāv no 5-7, bet dažām sugām no 9-13 lapiņām, kas piestiprinātas pie kopējā kāta. Dažām sugām (R. rugibinosa, R. rugosa hibrīdiem) lapu apakšpusē ir īpaši dziedzeri, kas atdala ēteriskās eļļas, kuru patīkamo smaržu jūt krūma tuvumā.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1121860
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties