Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:576357
 
Vērtējums:
Publicēts: 27.10.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Roterdamas Erasma īstais vārds ir Gerhards Gerhards, kas latinizētajā variantā skan – Erasmus Roterdamus, Desiderius. Dzimis 1469.gadā un nodzīvojis 67 gadus, šis nīderlandiešu Renesanses kultūras pārstāvis visu dzīvi vairījās no kādas eiropiešu valodas apguves un runāja galvenokārt latīniski. Neviena no viņa vēstulēm nav sarakstīta Erasma dzimtajā holandiešu valodā.
Jau no bērna kājas nākamais domātājs bija ļoti zinātkārs, tāpēc pēc vecāku nāves, viņa aizbildņi nolēma neļaut viņam turpināt mācības Deventeras skolā (tolaik tā bija ļoti laba mācību iestāde) un aizsūtīja uz klostera skolu, kur Erasmam ārkārtīgi nepatika, viņš tomēr cītīgi turpināja izglītoties pašmācības ceļā. Tieši šeit, klosterī, aizsākās Roterdamas Erasma literārā darbība. Lai izkoptu savas latīņu valodas zināšanas, viņš sarakstījās ar kādu Tergavas pilsētas iedzīvotāju, kur viņi abi apspriedās par dažādiem literatūras jautājumiem. Šīm vēstulēm, protams, nav nekādas literāras vērtības, tomēr tajās rakstnieks pilnveidoja savu latīņu valodas prasmi, ar ko vēlākajos gados kļuva slavens. Erasms sarakstīja arī dažus dzejoļus latīniski, bet tas viss bija izglītošanās un sava stila meklēšanas nolūkos. 20 gadu vecumā viņš sacerēja savu pirmo prozas darbu „Par pasaules nicināšanu”, kas bija veltīts viņa kādreizējam skolotājam.
Šie gadi, ko Erasms pavadīja klosterī, kur tik ļoti nevarēja ciest mūku nebeidzamās ķildas, neskaitāmos gavēņus un nakts dievkalpojumus, acīmredzot atstāja uz viņu pamatīgu iespaidu, jo viņa negatīvā attieksme parādās Erasma populārākajā (un būtībā vienīgajā daudz maz visiem zināmāja) prozas sacerējumā „Muļķības slavinājums”. Taču par to vēlāk.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties