Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Romiešu tiesību avotos iekļauto lietu, personas un ģimenes, saistību lietu tiesību salīdzinājums ar Latvijas Civillikuma lietu, personas un ģimenes un saistību tiesībām

     

    Referāts36 Tiesības, Vēsture, kultūra

6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:962654
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 29.01.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 31 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Romiešu tiesības saistībā ar Latvijas Republikas Civiltiesībām    4
2.  Lietu tiesības – ĪUS IN REM    6
2.1.  Lietu tiesību raksturojums    6
3.  Personas tiesības    17
4.  Saderināšanās un laulība – ģimenes tiesības    19
4.1.  Saderināšnās    21
4.2.  Laulības noslēgšanas noteikumi    23
4.3.  Laulības noslēgšana    25
4.4.  Laulāto personiskās attiecības    30
5.  Saistību tiesības    31
  Secinājumi    37
  Izmantotās literatūras saraksts    40
Darba fragmentsAizvērt

SECINĀJUMI
1) Var izdarīt pieņēmumu, ka romiešu tiesību studijas jau tolaik, t.i., pagājušā gadsimta četrdesmitajos līdz septiņdesmitajos gados organizētas ar domu, ka tās atstās kaut kādu iespaidu uz topošo juristu domāšanas veidu, un ka tādējādi romiešu tiesību metode galu galā izpaudīsies likumdošanas pilnveidošanā un tiesu praksē.
2) Intensitāte, ar kādu romiešu tiesības iedarbojušās uz Latvijas tiesību vidi, dažādos laikmetos bijusi ļoti atšķirīga. Ļoti stiprā romiešu tiesību ietekmē izstrādāti un piemēroti normatīvie akti (1861 – 1938) nomainīti ar Civillikumu (CL), kurā romiešu tiesību ietekme izpaužas uzbūvē un institūtos (bet ne tik lielā mērā terminoloģiski), CL savukārt nomainīts pret avotiem, kas ir romiešu tiesību koncepcijai pēc būtības sveši, bet kuros tomēr neiznīdējami saglabājas romiešu tiesību ietekme, tiesa gan, ne vairāk kā terminoloģiski (1941 – 1992), bet pēc tam notikusi tikpat radikāla atgriešanās pie vēsturiskajiem pirmavotiem (1993 – 2007).
3) Vispārzināmais pieņēmums, ka pastāvējusi spēcīga romiešu tiesību ietekme uz CL sākotnējo redakciju, nekad nav ticis apšaubīts. Strīdīgs ir bijis vienīgi jautājums par to, cik lielā proporcijā no romiešu tiesībām aizgūtās normas „samiksētas” ar vācu izcelsmes tiesību normām. Salīdzinot ar iepriekšējo likumdošanu, uz kuras pamata šis likums tika izstrādāts , principiāli tika saglabāta iepriekšējā sistēma.
4) Lietu tiesību jēdziens nav sastopams romiešu tiesībās. Romiešu tiesībās ar „lietām” saprot arī prasījumus, testamentu u.tml. Lietas jēdziens Latvijas CL nav tik plašs, tomēr, CL atzīst, ka lietas var būt arī bezķermeniskas.
5) Justiniāna kodifikācijā nav nedz apvienojošā jēdziena „lietu tiesības”, nedz arī atsevišķas sadaļas, kas atbilstu CL trešās daļas plānam. Taču tai pašā laikā arī apgalvojums, ka Latvijas tiesības jau savā agrīnajā stadijā veidojušās Pandektu tiesību jeb moderno romiešu tiesību (usus modernus pandectarum) ietekmē , acīm redzot, ir tikai daļēji pareizs, jo VLK un uz tā bāzes veidotā CL sistēma ir daudz tuvāka Institūciju nekā pandektu sistēmas kodeksu struktūrai.
6) Salīdzinot mūsdienu tiesības ar romiešu tiesībām, jāatzīst, ka daudzu ģimenes tiesību institūtu ( piemēram, saderināšanās) rašanās ir saskatāma romiešu tiesībās.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1329000
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties