Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:789451
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 26.01.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Romas impērijas varenības pamatā bija militārā organizācija. Viņa izveidojās tālā senatnē un pamazām sāka noteikt visu romiešu dzīvi. Republikas laikā armija veidojās pēc mantas vērtības, kas noteica kareivja vietu armijas ierindās. Katru gadu pavasarī konsuli pēc sarakstiem armijā iesauca jaunus romiešu pilsoņus. Katram vīrietim vecumā no 17 līdz 46 gadiem obligāti bija jākalpo armijā 20 kampaņas, bet nebija obligāti kalpot visas pēc kārtas. Tikai cilvēkus, kam bija 60 vai vairāk gadu izsvītroja no sarakstiem.
Jebkurš pilsonis, pat miera laikā, zināja savu vietu centūrijā (simt vīru liela karaspēka vienība). Bija gatavs jebkurā brīdī iet karā un katru gadu maksāja tribūtu (tiešais tulkojums no krievu valodas) – īpašs armijas nodoklis, lai iegādātos sev ieročus. Armiju vadīja konsuli, kuri apvienoja armijas vadīšanu ar pilsoņu pienākumiem. Visi galvenie maģistrāti bija armijas vadoņi, bet politiku lēma saeima. Visa valsts dzīve bija padota kara un aizsradzības vajadzībām.
Kaujās karavīri stājās slēgtā smagi bruņotu kājnieku ierindā – falangā, kuru malās piesedza jātnieki. Galvenais trieciena spēks bija karavīri pirmās cenza (no latīņu valodas census – īpašuma vērtējums, Senajā Romā — pilsoņu periodiska skaitīšana, kurā novērtēja viņu mantas stāvokli, lai viņus iedalītu attiecīgās nodokļu maksātāju grupās) klases, kas bija apbruņoti ar šķēpu un garu zobenu. Galvā viņiem bija metāla ķivere pusapļa formas vai ar asiem galiem. Rokās turēja apaļu bronzas vairogu. Atbilstoši grieķu tradīcijām šādus karavīrus sauca par hoplītiem. Karavīri 2-4 cenza klases, apbruņoti ar apaļu iegarenu vairogu, ierindojās aiz hoplītu falangas vai tās malās.
Par gastu (tiešais tulkojums no krievu valodas) sauc 2 metrus garu šķēpu ar uzgali trapeces (četrstūris, kura divas pretējās malas ir paralēlas, bet otras divas (sānmalas) nav paralēlas) vai koka lapas formā. Parasti pirms kaujas viņu meta pretiniekos, bet varēja arī izmantot kaujas laikā.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1121256
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties