Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:998784
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.04.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Romantiskā varoņa personību apskatu no dažādiem aspektiem, piemēram, kā veidojas centrā izvirzīto personu attiecības ar citiem cilvēkiem, kādi ir romantiskā varoņa mērķi, viedokļi, kā arī atklāju to, kāds raksturs un kādus dzīves pamatprincipus pārstāv katrs no izvēlētajiem personāžiem. Kā pirmo varu minēt Frīdriha Šillera darbu „Laupītāji”, kas ir filozofiska drāma, jo tajā kā viena no galvenajām pamattēmām atklājas tieši sociālās netaisnības motīvs. Šeit romantiskā varoņa statusā ir Kārlis Mors, kas jūt dziņu sakārtot situāciju valstī, kurā valda nepieciešamība pēc centralizēšanās procesa un politiskajām reformām. Viņš ir taisnīgs, nesavtīgs, „domājošais” cilvēku tips. Kārlis nedarbojas savtīgos nolūkos, sev viņš necenšas neko piesavināties vai paturēt. Kārlis Mors ir ētiski tīrs un skaidrs cilvēks, kas tieši pauž savu redzējumu un viedokli, viņš netīko pēc materiālās pasaules labumiem. Arī no savas bandas vīriem tiek pieprasīta visaugstākā ētiskā tīrība : „Ja es dabūšu zināt, ka viens no jums nozadzis kaut vai kāli no lauka, tas samaksās ar savu galvu.” [83]. Kārļa vārdos allaž ir jūtama darbošanās nepieciešamība un milzīgs spars, kas kombinējas ar neizsīkstošu enerģiju : „Mans gars alkst pēc darbošanās, krūtis – pēc brīvas elpas.” [24.].
Lugā ir izveidots laupītāju bandas princips, kuras ietvaros Kārlis Mors tiek atklāts arī kā titāniskais varonis, respektīvi, tas, kurš vada un organizē. Arī no šī aspekta raugoties, Kārlis tiek atklāts kā pārmaiņu alkstošs cilvēks, kas sapņo par citu sabiedrisko kārtību. To pierāda vārdi : „Nolieciet mani priekšgalā karaspēkam, kur būtu man līdzīgi vīri, – un Vācija kļūs par tādu republiku, ar kuru salīdzinājumā Roma un Sparta liksies sieviešu klosteris.” [78.].…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1112245
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties