Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:717215
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 23.02.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Raņķu pagasta raksturojums    4
1.1.  Administratīvais raksturojums    4
1.2.  Ģeogrāfiskais stāvoklis    4
1.3.  Dabas resursi    4
1.3.1.  Derīgie izrakteņ    4
1.3.2.  Augsnes resursi    5
1.3.3.  Mežu resursi    7
1.3.4.  Ūdeņi    8
1.4.  Iedzīvotāji    9
1.4.1.  Demogrāfiskā situācija    9
1.4.2.  Darbaspēka resursi    10
1.4.3.  Iedzīvotāju sociālais raksturojums    10
1.5.  Sadarbība ar citiem reģioniem    12
2.  Raņķu pagasta esošās situācijas analīze    13
2.1.  Raņķu pagasta teritorijas SVID analīze    13
2.2.  Infrastruktūras raksturojums    17
2.2.1.  Transports un sakaru infrastruktūra    17
2.2.2.  Inženierinfrastruktūra    17
2.2.3.  Apdzīvojuma struktūra un mājoklis    18
2.2.4.  Saimnieciskā apbūve un neizmantotie objekti    19
2.3.  Uzņēmējdarbības raksturojums    22
3.  Raņķu pagasta ekonomiskās attīstības stratēģija    25
  Secinājumi    34
  Avoti    35
  Kopsavilkums    36
Darba fragmentsAizvērt

Raņķu pagasts nav ekonomiski attīstīts, taču tam ir potenciāls, lai varētu daudzpusīgi attīstīties. Tas ir ļoti aktuāls jautājums, jo pašlaik ļoti daudz iedzīvotāju dodas uz ārzemēm labākas dzīves meklējumos. Raņķu pagasta teritorijas attīstības programmas mērķis ir veicināt uzņēmējdarbību pagastā, maksimāli izmantojot vietējos resursus, tādējādi nodrošinot harmonisku, līdzsvarotu teritorijas attīstību un sekmējot iedzīvotāju labklājības līmeņa pieaugumu. Attīstības programmā izvērtēts pagasta teritorijas attīstības potenciāls un noteikti attīstības stratēģiskie virzieni un prioritātes, kā arī sniegtās vadlīnijas veicamajiem pasākumiem.
Attīstības programma balstīta uz esošās situācijas analīzi, apzinot objektīvos priekšnoteikumus, resursus, ierobežojumus teritorijas attīstībai.
Teritorijas attīstības plāns sastāv no trim pamatdaļām. Pirmajā daļā sniegts Raņķu pagasta situācijas raksturojums, kas dod priekšnoteikumus, kā arī uzliek ierobežojumus noteiktu nozaru attīstībai. Otrajā pamatdaļā sniegta esošās situācijas analīze. Trešā pamatdaļa satur pagasta stratēģiskos un operatīvos mērķus, kā arī attīstības stratēģiju ar konkrētiem pasākumiem mērķu sasniegšanai.
Attīstības programmas izstrādes gaitā ievērotas Kuldīgas rajona sociāli ekonomiskās attīstības programmas un teritorijas plānojumā ietvertās vadlīnijas.
Raņķu pagasts ir viens no 19 Kuldīgas rajona administratīvajām vienībām un viens no 17 pagastiem. Pagasts aizņem 4672 ha lielu platību, un tajā ir 527 iedzīvotāji1.
Vēsturiski Raņķu pagasts ir sens Kuldīgas apriņķa pagasts, kas robežojās ar Snēpeles, Sieksātes, Valtaiķu, Skrundas, Lutriņu un Vārmes pagastiem. 1939. gadā pagasta kopējā zemes platība bija 15793 ha, dzīvoja 1669 cilvēki. Pagastā bija 84 vecsaimniecības un 86 jaunsaimniecības. Raņķu pagasts ļoti cieta 1941. g. un 1949. g. deportāciju laikā – praktiski tika likvidēta 51 saimniecība. Kolhozu dibināšanas laikā 1949. gadā tika nodibināti divi kolhozi, kas tika vēlāk pārveidoti un apvienoti. 90 – jos gados kolhozs “Ziedonis” tika pārveidots par paju sabiedrību, kura 1993. gadā likvidējās. Pēckara laikā pēc jaunā administratīvā iedalījuma pagasta teritorija samazinājās 3 reizes, palika tikai teritorija Ventas kreisajā krastā.
Raņķu pagasts atrodas Kuldīgas rajona dienvidu daļā, Ventas kreisajā krastā. Dienvidos Raņķu pagasts robežojas ar Skrundas pilsētu ar lauku teritoriju, dienvidrietumos ar Rudbāržu pagastu, rietumos ar Laidu pagastu un ziemeļos ar Snēpeles pagastu.
Attālums no Raņķu pagasta centra līdz rajona centram Kuldīgai – 22 km, līdz Skrundai – 12 km. Pagastam ir izdevīga satiksme gan rajona centru Kuldīgu, gan ar Skrundas pilsētu – valsts 1. šķiras autoceļš P116. Netālu atrodas arī Rīgas – Liepājas dzelzceļš un valsts galvenais autoceļš A–9. Atrašanās nozīmīga transporta koridora apkaimē ir viens no Raņķu pašvaldības teritorijas attīstības priekšnoteikumiem.
Pēc Latvijas fizioģeogrāfiskās rajonēšanas Raņķu pagasta teritorija ietilpst Kursas zemienes Pieventas līdzenumā. Teritorijai nav raksturīgs saposmots reljefs. Teritorijas vidējais augstums 20 – 40 m v.j.l. Teritorijas A daļu aptver terasētās Ventas ielejas. Lielākajai teritorijas daļai raksturīgs plakans un viļņots līdzenums.
Pēc ainavu vērtības pakāpes kā visvērtīgākā ainava tiek vērtēta Vidusventas ainavu telpa, īpaši posms starp Raņķiem un Līdumniekiem, kur ir vizuāli augstvērtīgas atklātas plašas ainavas. Kā vērtīga tiek atzīta arī Pieventas līdzenuma āraines ainavu telpas vidusdaļa, kur ir vizuāli augstvērtīgas atklātas plašas ainavas. …

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties