Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:998745
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.02.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Rainis – lielākais latviešu dzejnieks, ievērojams dramaturgs un publicists, dziļš domātājs un revolucionārais apgaismotājs, viens no pirmajiem marksisma popularizētājiem Latvijā.
Rainis – īstajā vārdā Jānis Pliekšāns dzimis 1865. gada 11. septembrī Zemgalē, turīga latviešu zemnieka ģimenē. Tēvs Krišjānis un māte Dārta rentē nelielo Tadenavas muižiņu Augšzemē, bet pēc dažiem gadiem pārceļas uz Randenes un Berķeneles muižiņām Daugavpils apkaimē. Turpmākos gados viņa tēvs nomā divas vēl lielākas muižas Latgalē – Jasmuižu un Vasiļevu. Raiņa vecākā māsa Līze palīdz vecākiem pārzināt saimniecību, savukārt jaunākā – Dora kļūst par zēna pirmo rotaļu biedreni.
Dzejnieka tēvs Krišjānis Pliekšāns (1825. – 1891.) ir tipisks pagājušā gadsimta 60. – 80. gadu jaunās šķiras – lauku buržuāzijas pārstāvis. Viņš cēlies no klaušu zemniekiem, pēc amata galdnieks – mucinieks, piedalījies pat 50. gadu zemnieku nemieros, sācis jau klaušu laikos enerģiski un neatlaidīgi iet dzīvē uz augšu, ticis par krodzinieku, bet vēlāk par turīgu vīru – muižu rentnieku. Pēc Raiņa māsas Doras Stučkas raksturojuma vecais Pliekšāns bijis ļoti uzņēmīgs, praktiskas un patstāvīgas dabas cilvēks, ar gaišu, asu prātu, ar lielu cilvēku pazīšanas un novērošanas spēju. Bijis vācu muižnieku un baznīcas pretinieks, latviešu saimnieku turības un patstāvības sludinātāja Jura Mātera draugs un viņa centienu atbalstītājs (devis naudu nacionālās kustības vajadzībām). …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties