Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:832482
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 12.10.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Tiešā izcilā personība itāļu dižrenesanses mākslā bija gleznotāja Džovanni Santi dēls Rafaēls Santi. Viņš dzīvoja vienā laikā ar Mikalandželo un Leonardo da Vinči, bija no viņiem jaunākais, taču viņa mūžs aprāvās 37 gadu vecumā. Par to neredzamo saiti, kas apliecina, ka Leonard oda Vinši un Mikalandželo pasaules uzskati ir vienas kopīgas problēmas divas atsevišķas daļas, kļūst Rafaēls. Dzimis Urbīnā 1483. gadā hercoga galma gleznotāja ģimenē. Savu bērnību un agro jaunību pavadīa vidē, kur pulcējās dzejnieki, filozofi, mūziķi, zinātnieki. Pirmās glezniecības iemaņas gūst pie tēva. Rafaēls agri kļūst bārenis, pēc tēva nāves Rafaēls pārceļas uz Florenci un kļūst par Perudžīno skolnieku un palīgu. Perodžīno darbnīcā jaunais mākslinieks apguva to līnijas līgano, lirisko plūdumu, kas vēlāk kļuva viņam visai raksturīga. Rafaēls ar savu darbu un talantu iemantojis paliekošu vietu pasaules vēsturē.
Par sevi Rafaēls sāk runāt jau ar pirmo gleznu „Marijas saderināšanās”(1504). Rafaēls pārsteidz skatītājus ar tēliem, kuri novietoti gleznas priekšplānā, gaisa telpa tiek attēlota ar perspektīvas palīdzību. Baznīcas rotondas aizmugurē ir ticības simbols vispār un vienlaikus arī perspektīvas galvenā ass.
Figūras priekšplānā izkārtotas pusaplī, kas atkārto rotondas pusapli. Rafaēla glezna summē gaisa telpas attēlošanas iespējas. Tā ir problēma par gaisa telpas attīstību gan dziļumā, gan plašumā, par ģeometriskās un apziņas perspektīvas apvienojumu, par taisnajām un līkajām līnijām. Rafaēla kompozīcijas ģeometriskā sakārtotība, proporcionālā līdzsvarotība, dzidrā gaisma organizē gan laukumu, gan cilvēkus, gan notikumu vienotā harmonijā.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −0,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1190531
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties