Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:399002
 
Vērtējums:
Publicēts: 07.04.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Pirmie akadēmiski izglītotie latviešu filozofi 19. gs. beigās


Jēkabs Osis (1860- 1920)- latviešu filozofs ideālists. Mācījās Tērbatas universitātē, vēlāk arī šās universitātes profesors, Vēstures un filoloģijas fakultātes dekāns; no 1918. gada strādāja Voroņežas universitātē. G. Teihmillera skolnieks. G. V. Lleibnica un R. H. Loces ideju ietekmē J. Osis izveidoja t. s. kristisko personālismu, domāja, ka īstenā realitāte ir psihisks centrs- montāžu sistēma. J. Osis par savu skolotāju uzskatīja filozofus P. Jurēviču, P. Dāli.
19.gs. beigās garīgās kultūras apritē ienāk arī akadēmiski izglītoti latviešu filozofi, un līdz ar to var runāt par profesionālās filozofijas sākumu.
Profesionālisms apskata esamību kā aktīvu garīgumu kopumu, ko sastāda dinamiskas garīgās substances vienības. To aktivitāte parādās apziņas un gribas saskaņā. Tās saskaņot spēj tikai cilvēks, tāpēc, kas sevi apliecina brīvas gribas izpausmēs, t.i., kā personība, ir garīgās substances pamatvienība. Esamības sākotnējais cēlonis- augstākā garīguma personificējums, kura substance aptver visu pasauli. Garīguma izpausmei personībā piemīt tieksme tuvoties augstākajam garīgumam un ar to savienoties. Lai gan personības substancionālais ‘’es’’ šo tieksmi realizē pārsvarā neapzināti, tomēr nav pasīvs, jo spēj mērķtiecīgi darboties un iemiesot savu būtību jaunās garīgās un materiālās vērtībās. J. Osi par savu skolotāju uzskatījuši vairāki pazīstami filozofi, tomēr kā atsevišķs virziens personālisms Latvijā tālāko attīstību nav guvis.

Pēteris Zālīte (1864- 1939) devis nozīmīgu ieguldījumu I. Kanta filozofijas vērtēšanā un popularizēšanā Latvijā. Skaidrojot Kanta mācību par brīvību, P. Zālīte akcentē morāles principu saskaņojumu transcendentālos postulātos un augstākās garīgās vērtībās. Viņš uzsver, ka lai šos principus realizētu, nepieciešama gribas brīvība. Apcerējumā par Nīči filozofs vēršas pret pārcilvēka idejas vienkāršotu izpratni un pārcilvēka tipa parādīšanos dzīvē uzskata par morāli kaitīgu.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1190876
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties