Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:193168
 
Vērtējums:
Publicēts: 05.03.2003.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 11 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Cēlies no valdnieku un karotāju dzimtas. Tēvs radīja dēlam noslēgtu, baudu un ērtību pilnu vidi. Zēns izauga, neko nezinādams par reālo dzīvi, kaut arī viss liecināja, ka viņš ir gan neparasti apdāvināts, talantīgs un iznesīgs, gan ļoti augstsirdīgs.
Laika gaitā Sidhārta izauga par īstu pasaku varoni – apņēma skaistu sievu, princesi Jašodharu. Bet ap to laiku, kad piedzima viņa vienīgais dēls Rahula, viņu sāka grauzt interese par ārpasauli. Varbūt viņā modās neapmierinātība ar neaptumšoti laimīgo dzīvi marmora pilī ar skaistajiem dārziem un dīķiem, viņu garlaikoja kurtizānes, dejotājas un muzikanti, kuri vienmēr bija gatavi viņu izklaidēt, viņš bija noguris no gulšņāšanas smalkā zīda tērpā un mielošanās tikai ar izsmalcinātiem gardumiem.
Tēvs sarīkoja Budam braucienu cauri tuvējam ciematam, bet vispirms pavēlēja, ka visiem cilvēkiem, kam ir kroplība vai vaina, aizliegts rādīties dēlam acīs, lai nesatrauktu viņa jūtīgo dvēseli. Tomēr šos nodomus neizdevās īstenot, jo pirmo trīs ciemata apmeklējumu laikā Sidhārta ieraudzīja daudz ko tādu, kas viņu dziļi satrieca un atstāja neizdzēšamu iespaidu. Īsumā, viņš tika iesvaidīts ciešanu realitātē ar tām trim visskaudrākajiem paveidiem: vecumu, slimību un nāvi.
Sapratis, acīmredzot pirmo reizi, ka arī viņu kādu dienu piemeklēs tāds liktenis, viņš kļuva nomākts un noslēdzās sevī. Tad ceturtajā ciemata apmeklējuma laikā Sidhārta sastapās ar svēto vīru – vienu no tiem noplīsušajiem askētiem, iespējams, ar garu bārdu un pinkainiem matiem, kas klīst Indijas karstajos un putekļainajos ceļos savas svētās upes meklējumos bez iedzīves un naudas, paļaujoties uz svešinieku laipnību. Tomēr šis bezpajumtnieks, ubags, izturējās tik mierīgi un cēli, ka Sidhārtam likās – viņš ir samierinājies ar vecumu, slimību un nāvi.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1198602
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties