Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:786340
 
Vērtējums:
Publicēts: 01.10.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Platons (427. – 347. g.p.m.ē.) ir viens no izcilākajiem antīkās filozofijas pārstāvjiem un kultūras veidotājs. Viņš dzīvoja periodā, kad vergturu demokrātija Atēnās jau bija pārdzīvojusi savu augstāko uzplaukumu un lielā mērā izsmēlusi savas attīstības iespējas, laikā, kad sabiedrību plosīja asas sociālās un politiskās pārmaiņas.
Platons cēlies no slavenas Atēnu aristokrātu dzimtas. Iesaistās politikā, taču drīz vien ir spiesta saprast, ka gan dzīvei, gan politikai ir savas ēnas puses – intrigas vardarbība, korupcija un citas netaisnības. Pēdējas piliens ir Platona skolotāja Sokrāta notiesāšana uz nāvi. Tas varētu būt par pamatu vienam no Platona izcilākajiem darbiem “Valsts”, kurā vīlies pastāvošajās valsts formās, viņš cenšas konstruēt ideālu valsts modeli. Savas ideālās valsts modeli Platons centies ieviest arī reālajā dzīvē, taču šie mēģinājumi bija neveiksmīgi, līdz ar to šie viņa valsts ideāli palikuši tikai filozofisko ideju līmeni.
Atšķirībā no Sokrata Platons daudz rakstīja un publicēja, kā arī mācīja klausītājiem filosofiju savā akadēmijā. Saskaņā ar leģendu, virs akadēmijas durvīm ir bijis uzraksts ”Kas nepārvalda ģeometriju, lai nenāk iekšā.” Šis teikums liecina, ka Platons no Sokrata atšķīries arī citā ziņā: Sokratu neinteresēja tikai un vienīgi cilvēks. Tiesa arī Platona galvenais izpētes objekts bija cilvēks un viņš ir sacījis, ka “no visiem pētījumiem pats cēlākais ir cilvēka pētīšana”.
Platona svarīgākais devums tomēr ir viņa ideju mācība. Viņš mācīja, ka sajūtu pasaulē redzamie priekšmeti ir tikai īsto jeb patiesi eksistējošo priekšmetu(pirmtēlu jeb ideju) slikti atdarinājumi. Augstākā ideja ir ideja par labo.
Arī 21.gs. Platona idejas savu aktualitāti nav zaudējušas. Pat visas rietumu Eiropas filozofijas attīstības vēsturē jūtama Platona atziņu un ideju klātbūtne. Platons ir licis pamatu politiskā domas filozofijai, un tas ir viens no lielākajiem Senās Grieķijas nopelniem mūsdienās.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1151577
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties