Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:704970
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 24.04.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    4
  Senās Grieķijas klasiskā filozofija    5
  Platons (grieķu valodā Πλάτων)    6
  Dialogs „Valsts”    8
  Nobeigums    10
  Izmantotā literatūra    11
Darba fragmentsAizvērt

Ievads
Iesākumā gribu pajautāt, vai Jūs apmierina pašreizējā situācija un valsts iekārta Latvijā? Lielākā daļa no valsts iedzīvotājiem visdrīzāk atbildēs, ka nē, un tas būtu tikai saprotami. Skatoties uz visu notiekošo no malas šķiet, ka, ja es būtu pie varas, es darītu savādāk, labāk un visi būtu apmierināti un laimīgi. Bet šai brīdī der atcerēties, ka tikai tas, „kam dzīve r laba, godīga, krietna, tas ir laimīgs, nelaimīgs tas, kam tādas nav”. (Platons „Valsts”, R. – 1982, 54.lpp)
Jā, arī Platons sajuta, ka viņa valstī kaut kas nav kārtībā, ka tā ir nekrietna pati pret sevi un visiem iedzīvotājiem tajā. Viņš izmisīgi meklēja izeju no šīs situācijas. Savos meklējumos Platonam izdevās ielūkotie pašās cilvēciskās esamības dzīlēs, ieskicēt problēmas, kas savu aktualitāti nav zaudējušas arī mūsdienās.
Kāda gan ir tā valsts, kurā Jūs gribētu dzīvot? Varu nešaubīgi apgalvot, ka Jūs izvēlēsieties dzīvot demokrātijā. Bet vai Jūs zināt, ka tā īsti ir? Šādā valstī nav nepieciešams ne valdīt, ne būt padotam, ja kāds pats to negrib, nav arī jākaro, kad citi karo, nav jāievēro miers, kaut gan citi to ievēro, ja tu pats pēc tā neilgojies. Ja kāds likums tev aizliedz būt par vadītāju vai tiesnesi, tu tomēr par tādu vari būt, ja tev tas ienāk prātā. Vai nav brīnišķīgi patīkama tāda dzīve? Bet cik gan ilgi tu spēsi dzīvot tādā „bardakā”, kad katrs dara to, kas viņam ienāk prātā? Vai tu nekad nesailgotos pēc miera, klusuma, harmonijas, ko sniedz labas attiecības ar kaimiņiem un citiem valsts iedzīvotājiem?
Tieši tāpēc arī Platons izvēlējās dibināt jaunu krietnu un harmonisku valsti, kas būtu labāka par visām citā. Bet kādu īsti?

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties