Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:992000
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 31.01.2003.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Platona īsa biogrāfija    4
  Platona filozofija    5
  Dialoga ‘’Menons’’ analīze    8
  Kopsavilkums    11
  Izmantotā literatūra    12
Darba fragmentsAizvērt

Platons - bieži dzirdēts vārds, bet kas viņš ir pēc savas profesijas, nodarbošanās un, ko viņš ir devis sabiedrības labai, nav tā īsti zināms. To es arī cenšos noskaidrot savā darbā, jo agrāk ar slaveniem filozofiem un to darbiem nav nācies saskarties. Ja nu vienīgi kādā lasītā grāmatā ir pieminēts filozofa vārds un kāds citāts no viņa darba. Ar filozofiju cilvēkiem nākas saskarties katru dienu, katru brīdi, tikai viņi paši to neaptver.
Savā darbā es aplūkoju Platona biogrāfiju, mazliet pievēršos arī viņa uzskatiem un tam, kādu devumu viņš ir sniedzis filozofijai. Tuvāk apskatu vienu no viņa darbiem ‘’Menons’’.
Platons (427.- 347.g.pr.Kr.) ir viens no izcilākajiem antīkās sabiedrības filozofiem un kultūras veidotājiem. Viņš dzīvoja periodā, kad vergturu demokrātija Atēnās jau bija pārdzīvojusi savu augstāko uzplaukumu un lielā mērā izsmēlusi savas attīstības iespējas, laikā, kad sabiedrību plosīja asas sociālās un politiskās pretrunas. Platona bērnības un jaunības gados norisa Peloponēsas karš, kura gaitā Atēnas zaudēja savu dominējošo stāvokli Senās Grieķijas valstu vidū.
Platons cēlies no slavenas Atēnu aristrokātu dzimtas. Viņa īstais vārds ir Aristokls. Platons ir iesauka, kuru viņš iegūst savu plato plecu un varenā auguma dēļ, un nozīmē ‘’platais’’. Viņa tēva senču vidū ir valdnieks Kodrs, mātes dzimta savukārt saistīta ar leģendāro reformatoru Solonu.
Kopš bērna dienām Platons guvis labu izglītību. Gan audzināšana ģimenē, gan arī plašie sakari Atēnu aristokrātu aprindās orientēja viņu uz sabiedriski politisku darbību. Taču šajā jomā drīz vien krājās arī rūgta pieredze. Intrigas, vardarbība, korupcija radīja dziļu nepatiku pret pastāvošajām sabiedriskās dzīves un valsts organizācijas formām. Neizdzēšamu rūgtumu filozofa dvēselē atstāja viņa skolotāja Sokrata notiesāšana uz nāvi. Jaunības gados Platons rakstīja arī dzeju. Pēc tikšanās ar Sokratu jaunais aristokrāts sadedzināja savas traģēdijas un sekoja Sokratam viņa gudrības un tikumības meklējumos. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1171208
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties