Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:488113
 
Vērtējums:
Publicēts: 08.01.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Sociālajās zinātnēs ir divas pieejas, ko lieto pētniecībā: kvantitatīvā un kvalitatīvā. Abām pieejam ir līdzīgi galamērķi- vairot zināšanas, bet tās atšķīrās veidā, kā to dara. Šīs atšķirības var raksturot jebkura veida pētniecības sešu pamat dimensiju terminos: dizains (shēma), vide, datu vākšanas metode, datu veids, pieeja datu analīzei un vispārinājuma veikšanas stratēģija. Kvantitatīvais pētījums paraksti ietver eksperimentālo vai vismaz kvaziekperimentālo dizainu, datu vākšanu, lietojot standartizētas procedūras un instrumentus laboratorijā vai līdzīgā vidē, skaitliskos datus. statistisko analīzi un hipotēzes pārbaudi par sprieduma vispārināšanas līdzekli. Savukārt kvalitatīvais pētījums tiecas lietot neeksperimentālus dizainus dabīgā vidē, vākt dažādā veida aprakstošus stāstījumu datus, izmantojot jēgā bāzēto analīzi (t.i. analīzes mērķis ir atklāt stāstījuma nozīmi). Vispārināšana visbiežāk paredz hipotēzes formulēšanu un diferencēšanu, paplašinot vai pārskatot pastāvošās teorijas. Korekta pētījuma kritēriji, ko lieto abas pieejas, ir to ticamība un validitāte. Gan kvalitatīvajām, gan kvantitāvajam pētījumam ir kā stiprie, tā arī vājie ticamības validitātes aspekti, un līdz ar to neviena nevar pretendēt uz vislabākās statusu.

Pētīšanas metožu izvēle
Pētīšanas metožu izvēle ir atkarīgā no pētījuma problēmas, mērķa, jautājuma, hipotēzes.
Pētījuma problēma ir izvirzītā tēma jeb problēma, kuru nepieciešams atrisināt, un tās formulējums norādīs, kāda pētnieciskā metodoloģija tiks izmantota.
Kvantitatīvajā metodoloģijā pētījuma problēmu rada nepieciešamība izskaidrot, paredzēt vai aprakstīt kādu notikumu vai iznākumu. Šī problēma ir atrisināma, nozīmīga, norāda uz pētījuma metodoloģiju, pētījuma bāzi, mainīgajiem. Tā ir skaidri saprotama, konkrēta, noslēgta, nemainīga, uz rezultātu orientēta, satur mainīgos. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1186857
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties