Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:702101
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 17.04.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1.Laikmeta raksturojums

2. Johans Heinrihs Pestalocijs- viens no pirmajiem tautskolas teorētiķiem un praktiķiem. Viņa devums pedagoģiskās domas attīstībā.
Johans Heinrihs Pestalocijs(1746-1827) dzimis Cīrihē (Šveicē) ārsta ģimenē. J.Pestalocija tēvs nomira un visas rūpes par audzināšanu gūlās uz mātes un aukles pleciem. Abām sievietēm bija liela ietekme zēna dzīvē.
Pēc pamatskolas beigšanas viņš iestājās latīņu skolā. Skolā valdošā autoritārā disciplīna un arī šaurā mācību programma zēnu neapmierināja.
J.Pestalocijs iestājās augstākajā mācību iestādē Colegium um Carolinum, pabeidza divus kursus (filoloģijas un filozofijas). Iesāka studēt tieslietas, bet nepabeidza.
Ietekmējoties no Ž.Ruso un K.Volfa un G.Leibnica pedagoģiskajiem uzskatiem, J.Pestalocijs nolēma ziedot savu dzīvi, lai palīdzētu nabadzīgajai un beztiesiskajai tautai.
1768.gadā viņš nopirka zemi un izveidoja paraugsaimniecību, lai zemnieki no tās varētu mācīties, bet viņš cieta neveiksmi.
1774.gadā viņš atvēra patversmi nabadzīgajiem bērniem, bet arī šī iecere bija pārāk utopiska un patversmi nācās slēgt.
Visbeidzot Pestalocijs nodevās literatūrai. 1780.g. iznāca darbs “Vientuļnieka vakar stunda”, 1781.g. romāns “Lingards un Ģertrūde”. Grāmatai bija lieli panākumi, jo tajā autors pauda savu redzējumu, kā palīdzēt nabadzīgajiem zemniekiem.
1800.gadā Pestalocijs pārcēlās uz Burgdorfu. Tur viņam atļāva strādāt par skolotāju un arī izmēģināt savas jau Štansā iesāktās mācību metodes.
1801.d. iznāca grāmata “Kā Ģertrūde māca savus bērnus”, tai bija lieli panākumi un Pestalocijam piedāvāja vadīt Burgdorfas skolotāju semināru. Tomēr darbs tur mebija visai sekmīgs.
1804.g. Pestalociju lūdza ierasties Derptā (Tērbatā), lai uzņemtos skolu izveidi un vadību Vidzemes un Igaunijas guberņā, bet gadu vēlāk viņu aicināja pārcelties uz Viļņu.
Iverdonā Pestalocijs atvēra institūtu, kurā darbojās vidusskola ar internātu un arī iestāde skolotāju sagatavošanai, kur viņš izmēģināja un pārstrādāja savas metodiskās un pedagoģiskās pamat atziņas. Tomēr tur viņam radās vairāki sarežģījumi- trūcīgi apstākļi un nesaskaņas skolotāju vidū. 1825.gadā Iverdonas mācību iestāde pārtrauca savu darbu, un Pestalocijs atgriezās Neihofā.
1827.gadā J.Pestalocijs nomira.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1170931
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties