Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:841649
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 27.11.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Demokrātiskā valstī pie varas var nākt likumīgā ceļā, parasti velēšanu rezultātā. Vēlēšanas bieži izvēršas par īstu politiķu cīņu. Latvijas Republikā tiek ievēlēta Saeima un arī vietējo pašvaldību domes (padomes). Pašvaldību ievēlēšanas kārtība ir atšķirīga no Saeimas ievēlēšanas.
Pašvaldībām nav likumdevēja tiesības, bet tās realizē vietējo varu. Tāds apstāklis vien jau nosaka, ka pašvaldībām ir jābūt vēlētām. Pašvaldību deputātiem ir jābūt atbildīgiem savu vēlētāju priekšā un ir jāpilda vēlētajiem dotie solījumi.
Ievēlot pašvaldības pilsētās, rajonos un pagastos tiek izveidotas likumīgas vietējās varas institūcijas. Vēlēšanas visās demokrātiskās valstīs tiek uzskatītas par likumīgu varas iegūšanas veidu. Pašvaldību vēlēšanas notiek saskaņā ar Latvijas Republikas likumdošanu.
Pašvaldību ievēlēšana pirmkārt nozīmē, ka vietējo varu veic deputāts, un viņš nav iecelts amatā kā valsts ierēdnis. Pašvaldībai ir iespējas realizēt savus noteikumus administratīvās teritorijas robežās un to kvalitatīva realizācija nodrošina šās administratīvās teritorijas iedzīvotāju intereses.
Šajā referātā aprakstīšu vēlēšanu tiesības un noteikumus Latvijas Republikā, kā tiek izveidotas vēlēšanu komisijas, kādi noteikumi ir iesniedzot deputātu kandidātu sarakstus, kā arī, kā noris balsu skaitīšana un vēlēšanu rezultātu aprēķināšana.
Pašvaldības var tikt izveidotas tās ievēlot, ieceļot vai apstiprinot. Augstākā tiešās iedzīvotāju gribas izpausme ir vietējo pašvaldību institūciju vēlēšanas.
Ievērojot Eiropas hartas par vietējām pašvaldībām prasības, Latvijā domes (padomes) tiek ievēlētas vienlīdzīgās, tiešās, aizklātās un proporcionālās vēlēšanās.
Vēlēšanu ceļā tiek izveidotas pārstāvniecības institūcijas, ar kuru palīdzību iedzīvotāji veic vietējo pašpārvaldi, kā arī var iegūt pilnvaras pašvaldību vadītāji un citas pašvaldības vēlētās amatpersonas. Pirmsvēlēšanu kampaņas laikā iedzīvotāji kritiski izvērtē pašvaldību institūciju darbību. Katra vēlēšanu kampaņa stimulē iedzīvotāju sociālo aktivitāti, veicina to svarīgāko interešu un vajadzību noskaidrošanu, rada nepieciešamos priekšnosacījumus to apmierināšanai.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1204123
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties