Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:214092
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 11.03.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Olaines pilsētas ģerbonis un karte    3
  Pašvaldības vēsturiskais pamats un attīstība    4
  Iedzīvotāji    6
  Sociālie pakalpojumi, politiskā struktūra un vadība    9
  Komunikācija    22
  Infrastruktūra    23
Darba fragmentsAizvērt

Olaines vēsturiskais pamats un attīstība


Olaines pilsētas vēsture cieši saistīta ar Rīgas tuvumu un tās izvietojumu pie sena Eiropas nozīmes tirdzniecības un pasta ceļa.
Ciematam lielceļa malā bijuši dažādi nosaukumi- piemēram, Skadiņu ciems. Tikai 17. gs. Misas pietekas- Olaines upītes ielokā tika uzcelta baznīca, ēka un draudze ieguva Olaines vārdu. Mūsdienās pagasta nosaukumu pārņēma Olaines pilsēta, bet vēsturiskais centrs nu jau pārtapis par Jaunolaini.
Kā apbūvēta teritorija Olaine ir zināma salīdzinoša nesen, jo līdz 1940. gadam šeit atradās 8 lauku saimniecības, Rīgas pilsētas mežsarga mājas “Lapsas” un valsts meža fonda zemes.
Blakus pašreizējai pilsētas teritorijai- starp dzelzceļu Rīga – Jelgava un šoseju Rīga – Jelgava, no 1930. gada līdz 1940. gadam veidojās nelielu zemes gabalu apbūve.
Olaines pilsētas, kā noteiktas apdzīvotas vietas veidošanās aizsākās 1939. gadā, līdz ar kūdras ieguves attīstību, kas uzplaukumu piedzīvoja Otrā Pasaules kara laikā. Strādājošie kūdras purvā un vēlāk arī kūdras brikešu rūpnīcā, veidoja kūdras rūpnīcas ciemata iedzīvotāju lielāko daļu.
Otrais pagrieziens pilsētas attīstībā sākās 1956. gadā, kad Olainē sākās jaunu rūpnīcu celtniecība, kad 1959. gadā valdība nolēma likvidēt līmes fabriku Rīgā un pārcelt tās jaunbūvētos korpusus uz Olaini. Papildus tam, tika pieņemts valdības lēmums par plastmasas pārstrādes rūpnīcas būvi Olainē.
1963. gadā Olaines kūdras rūpnīcas strādnieku ciemats kļuva par Olaines pilsētciematu un saglabāja šo statusu līdz pat 1964. gada 20. februārim, kad tā 332 ha platībā, iedzīvotāju skaits sasniedza 7000 cilvēku un Olaine ieguva pilsētas tiesības. Šis ir Olaines izaugsmes laiks, kurā jau aktīvi darbojās vairākas rūpnīcas: plastmasu rūpnīca, ķīmisko reaktīvu rūpnīca, eksperimentālā rūpnīca, notiek ķīmiski farmaceitiskā rūpniecības celtniecība. Aktīvi turpina darboties arī vecākais Olaines rūpniecības uzņēmums- Olaines kūdras rūpnīca.
Šajā laikā Olainē darbojās Latvijā vienīgā iestāde alkoholisma piespiedu ārstēšanai - Olaines darba profilaktorijs.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties