Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:363435
 
Vērtējums:
Publicēts: 15.06.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 27 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
  DROŠA UN NEKAITĪGA DARBA VIDE UN PASĪVĀ SMĒĶĒŠANA LATVIJAS NORMATĪVO AKTU IZPRATNĒ    5
  PASĪVĀ SMĒĶEŠANA MEDIĶU SKATĪJUMĀ    9
  ĀRVALSTU PIEREDZE PASĪVĀS SMĒĶĒŠANAS JAUTĀJUMĀ UN DARBINIEKU AIZSARDZĪBĀ    11
  SMĒĶĒŠANAS IEROBEŽOŠANA: ARGUMENTI UN SEKAS    14
  SECINĀJUMI    17
  IZMANTOTO AVOTU SARAKSTS    19
Darba fragmentsAizvērt

Kopš padomju laikiem Latvija ir spērusi vairākus nozīmīgus soļus, lai normatīvajos aktos nostiprinātu strādājošo intereses, arī aizsargātu darbinieku veselību. Jau 1993. gadā tika pieņemti pirmie šīs jomas likumi: likums Par darba aizsardzību, kas kalpoja par pamatu turpmākās darba aizsardzības sistēmas izveidei, un atjaunotais likums Par Valsts darba inspekciju, kas nodrošināja kontroli un uzraudzību pār darba aizsardzības prasību ievērošanu. 1994.gadā tika ratificēta virkne Starptautiskās Darba organizācijas (SDO) konvenciju, tai skaitā konvencija Par darba drošību un veselību un darba vidi (Nr.155), kas tiek uzskatīta par pamatkonvenciju darba aizsardzības jomā. Ar to šīs jomas attīstība Latvijā neapstājās: pakāpeniski darba aizsardzības likumdošana kārtota atbilstoši SDO un Eiropas Savienības principiem. Piemēram, viens no būtiskākajiem ES normatīvo aktu pamatprincipiem darba aizsardzības jomā ir darba vides riska novērtēšana un tā samazināšana, tādējādi apkarojot cēloņus (riskus), nevis sekas. Tāpat tiek uzsvērta darbinieka un darba devēja sadarbība, abpusējā ieinteresētība darba drošības un veselības aizsardzības nodrošināšanā.
Tika pieņemti arī normatīvie akti, kas aizsargā strādājošo post factum, piešķirot personai, kurai radušies veselības traucējumi kaitīgo darba apstākļu dēļ, tiesības saņemt kompensāciju: piem., MK noteikumi Darbā nodarītā kaitējuma atlīdzības aprēķināšanas, finansēšanas un izmaksas kārtība, MK noteikumi Arodslimību saraksts. Lai gan vēl šobrīd Latvijas likumdošanai ir raksturīgi apkarot sekas, nevis cēloņus (piemaksas par darbiem kaitīgos apstākļos, papildu atvaļinājumi, saīsināts darba laiks, utt., kas citiem vārdiem nozīmē, ka darbinieki saņem kompensācijas par savas veselības bojāšanu).

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties