Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:384108
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 27.02.2017.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 27 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Likumdevējvaras jēdziena skaidrojums    5
2.  Parlamenta būtība    7
2.1.  Parlamenta veidi    9
2.2.  Parlaments - velētāju gribas rezonanse    11
3.  8.Saeimas un 10. Saeimas deputātu izglītība    14
3.1.  8.Saeimas deputātu izglītība    14
3.2.  10.Saeimas deputātu izglītība    17
4.  8.Saeimas un 10. Saeimas deputātu darbība komisijās un līdzdalība diskusijās    21
4.1.  8.Saeimas augstāko izglītību neieguvušo deputātu dalība komisijās un līdzdalība diskusijās    22
4.2.  10.Saeimas augstāko izglītību neieguvušo deputātu dalība komisijās un līdzdalība diskusijās    24
  Secinājumi    28
  Izmantotie informācijas avoti    29
  Pielikumi    31
Darba fragmentsAizvērt

SECINĀJUMI
Ir vairāki parlamenta veidi, ko atkarībā no parlamenta konstitucionālā statusa var izdalīt valsts varas institūciju sistēmā. Šie tipi ir absolūti dominējošais parlaments, ierobežoti dominējošais parlaments, autonomais parlaments, absolūti atkarīgais parlaments. Tiek uzskatīts, ka parlamentam, kas sastāv no divām palātām, ir vairāk iespēju nodrošināt lielāku varas dalīšanu tā iekšienē, taču daudzās valstīs, tai skaitā arī Latvijā, atbilstoši tautas suverenitātes principam tiek veidots vienpalātas parlaments, kurā nedalīti tiek reprezentēta tautas suverēnā vara
Tautas pārstāvju likumdevējvara nav neierobežota un tai eksistē zināmi ierobežojumi, turklāt tautas pārstāvji neīsteno savu varu, bet gan citu tiesības.
Ja tauta- vēlētāji caur kādu institūciju uztic konkrētiem cilvēkiem to, ko pati nevēlas vai nav spējīga veikt, šādu sistēmu var dēvēt par pārstāvniecisku. Par pārstāvniecisko sistēmu var saukt tādu institūciju, caur kuru tauta- vēlētāji, konkrētiem cilvēkiem uztic to, ko tā nav spējīga vai nevēlas pildīt. Tā kā parlaments ir institūcija, kas pārstāv tautas intereses, ir svarīgi, lai vismaz daļa no parlamenta locekļiem būtu vēlēta, jo pretējā gadījumā šādu institūciju nevarētu nodēvēt par parlamentu. Varētu sacīt, ka parlaments ir tautas atbalss. Tautai pieder suverenitāte, kas bez šaubām ir absolūta un kuru veido vienlīdzīgi un brīvi cilvēki. Lai noskaidrotu, kas ir tautas griba, visu sabiedrībā dzīvojošo indivīdu vēlmes ir nepieciešams saskaitīt. Arī pati tauta, piedaloties tautas nobalsošanā, piedalās likumdevēja varas īstenošanā. Jo ievērojamāka ir tautas līdzdalība parlamenta veidošanā, jo augstāka ir šāda parlamenta likumība. Deputāta mandāts konstitucionālajās tiesībās ir tiek skaidrots kā pilnvarojums, kas iegūts vēlēšanu.
Lai atbildētu uz darba sākumā izvirzīto izpētes jautājumu, tika apzināts 8. Saeimas un 10. Saeimas sastāvs. Tika noskaidrots, ka parlamentā darbojošos deputātu vairākums ir ieguvis padziļinātas zināšanās kādā jomā, proti, ieguvis augstāko izglītību. Tika noskaidrots, ka deputāti bez augstākās izglītības ir spējīgi aktīvi darboties, iespējams, tikpat aktīvi, kā pārējie, taču, lai to noskaidrotu, ir nepieciešama turpmāka izpēte. Autore darba gaitā neatrada atbildi uz darba sākumā izvirzīto izpētes jautājumu, bet pieņem, ka deputāta izglītība ietekmē viņa darba kvalitāti, taču ir jāņem vērā vairāki faktori- dzīves laikā iegūtā pieredze un zināšanas, kurus datu trūkuma dēļ to nebija iespējams kvalitatīvi izpētīt. Lai gūtu pilnīgu atbildi uz sākumā uzdoto izpētes jautājumu ir nepieciešams izanalizēt katra parlamenta deputāta pienesumu, taču datu nepieejamības dēļ šādu analīzi nav iespējams veikt.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1359519
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties