Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:864883
 
Vērtējums:
Publicēts: 07.11.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1939. gada sākumā jau iezīmējās PSRS izolācijas atslābums, Maskavā radās apziņa, ka turpmāk Eiropas lietu izkārtošana bez PSRS līdzdalības būs neiespējama. PSRS patieso ieceru nemainīgumu atsedza Staļina uzticības personas- ārlietu komisāra Ļitvinova sāncenša, vicekomisāra V. Potjomkina- svarīga piezīme 1939. gada 18.februārī sarunā ar britu sūtni V. Sīdsu: nav jāpārspīlē Hitlera naidīgums nostājā pret PSRS. 24. februārī Francijas vēstnieks Maskavā P. Nadžiārs jau pieļāva iespēju, ka Padomju Savienība var atgriezties pie Rapallo politikas, respektīvi- vienošanā ar Vāciju. Britu neveiksmīgajā austrumu frontes iecerē Baltijas valstīm nebija nekādas vietas, jo britu priekšstatos par spēku līdzsvaru Eiropā mazajām Baltijas valstīm nebija vērtības. Padomju Savienībai bija vismaz 3 alternatīvi ārpolitikas varianti, vairāk kā jebkurai citai lielvalstij:
1)Palikt pašizolācijā un ārpus Eiropas lietām. Ļitvinova saruna ar britu sūtni V.Spīdu 1.aprīlī liecināja, ka šī iespēja vēl nebija pilnīgi atmesta. Tomēr šķiet, ka izolacionisms 1939.gada pavasarī vairs netika aplūkots kā nopietna ārpolitiska izvēle un šis Ļitvinova mājiens bija domāts, lai panāktu ātrāku Anglijas piekāpšanos PSRS prasībām.
2)Savienība ar Angliju un Franciju, kura varēja nozīmēt eventuālu karu ar Vāciju par status quo Austrumeiropā. Kad PSRS bija sev jāatbild uz jautājumiem, vai ir velēšanās karot status quo dēļ, kremlis juta un nevarēja nejust, ka šādas vēlēšanās nav.
3)Vienoties ar Vāciju uz Polijas, Baltijas valstu, Rumānijas un Somijas rēķina, mierīgā ceļā atgūstos 1917.-1918. gadā zaudēto. Grūti bija iedomāties, ka Maskava no šīs iespējas atkāptos. Līdz ar to PSRS ārpolitiskie mērķi 1939. gadā bija divējādi: izvirzīties no kara un mainīt status quo Austrumeiropā sev par labu. Šos abus mērķus varēja sasniegt tikai realizējot trešo iespēju- vienošanos ar Vāciju.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1189378
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties