Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:996190
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 26.11.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 12 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Ap laiku, kad Orvieto katedrāle bija pussagrautā stāvoklī, cilvēkiem bija gluži vienalga, ka tā ir grandioza ēkā, kas attēloja tā laika reliģiju, ir aizmirsta. Tāpēc priesteriem aizņēma ap 60 gadiem, lai pārliecinātu pilsētas iedzīvotājus ziedot naudu ēkas rekonstrukcijai. Bet celtniecība atsākās tikai 1290. gadā, tad arī tika likti jauni pamati. Drīz vien katedrāle ieguva pavisam jaunu un neredzētu stilu, tas iekļāva sevī ziemeļu elementus, bizantiešu stilu un dienvidu pavedienusiem, kopā tas veidoja to pašu neatkārtojamo itāļu gotikas stilu. Tieši Orvieto izsmalcinātā katedrāle ir vistiešākais šī stila paraugs.
Joprojām nav atklāts, kas ir šis ēkas autors. Ir, protams, vairākas versijas, piemēram, ka to konstruēja kāds aizēnots mūks, bet visvairāk zinātnieki dod priekšroku versijai, ka ēkas arhitekts ir slavenais Florentinas arhitekts Arnolfo di Cambio, bet svarīgākais ir tas gars, ko izstaro šī apbrīnojamā katedrāle.
Pastaigājoties pa pilsētiņu, jūs nonākat šaurās mazās ieliņas, kas ir saglabājušās sevī viduslaiku auru. Tad jūs nonākat seju pret seju ar katedrāles fasādi, kas slejās aiz septiņu stāvu augstuma. Ir grūti iedomāties, ka aiz šīs greznības slēpjas parasta iegarena ēka. Neskatoties uz vienkāršību, aizgāja vairāk kā 100 gadi, lai ēka tiktu uzcelta pavisam.
Skats pievēršas ļoti smalki izgrebtai logā rozei un ap to noformētām marmora skulptūrām, kuras ir cilvēka lielumā. Tie ir ļoti svarīgi agrā 14. gadsimta itāļu skulptūras paraugi, piemēram, aina, kurā ir redzams dievs, kas rada Ievu no Ādama ribas un blakus Ievas roka, kas kā čūska lavās pie aizliegtā ābola, kas simbolizē grēku.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties