Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:660210
 
Vērtējums:
Publicēts: 16.06.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Pareizticības definicjas:

Viens no vecākiem un galvenajiem kristietības virzieniem, kas uzsāka savu pastāvēšanu ar austrum un rietum Romas impērijas izveidi 395.gadā. Tās teoloģijas mācības pirmsākumi rodami 9.-11.gadsimta Bizantijā. 1054.gadā nodibinās kā patstāvīga baznīca. Pakāpeniski sadalās dažās aotokefālās baznīcās. Krievijā kopš 10.gadsimta, kopš 1448.gada to sāk saukt par krievu pareizticīgo baznīcu.1

Pareizticīgā baznīca:
Pareizticīgā baznīcas apvieno tos kristietības pārstāvjus, kas pieder pie viena no senākajiem kristietības atzariem. Parasti šīs Baznīcas vēsturi skaita kopš 4. gadsimta kaut arī paši pareizticīgie uzskata sevi par tās Baznīcas patiesiem mantiniekiem, kuru dibinājis Jēzus Kristus. Kopš 4.gadsimta ortodoksālo baznīcu kā valsts institūciju vadīja Austrumromas (Bizantijas) imperators. Garīgos jautājumus noteica četri patriarhi (lielāko reliģisko centru bīskapi). Tie bija Aleksandrijas, Antiohijas, Konstantinopoles un Jeruzalemes patriarhi. “Pirmais starp līdzīgiem” skaitījās Konstantinopoles patriarhs, jo Konstantinopole bija impērijas galvaspilsēta.

Pēc tam kad 1453. gadā Bizantija krita turku rokās, šie patriarhāti kļuva par atsevišķu neatkarīgu Ortodoksālo baznīcu centriem. Vēlākos gadsimtos, dažādām agrākās Bizantijas sastāvdaļām iegūstot neatkarību, izveidojas jaunas neatkarīgas pareizticīgās Baznīcas. Albānijas, Polijas, Čehijas, Amerikas, Somijas un Japānas Baznīcas. Visas šis Baznīcas izņemot Japānas un Somijas Baznīcas, ir neatkarīgas jeb autokefālas.

Kaut arī atsevišķas Ortodoksālās baznīcas ir neatkarīgas cita no citas, tās ievēro vienu mācību un liturģiskās (dievkalpojumu) tradīcijas. Atšķirības nosaka dažādas nacionālās valodas, kurās notiek dievkalpojumi, kā arī dažādi nacionālie svētie, kam ir ļoti svarīga vieta Pareizticīgajā baznīcā. Kopš 1589. gada, kad Krievijas pareizticīgā baznīca ieguva neatkarību n Bizantijas un izveidoja Maskavas patriarhiju, Krievijas pareizticīgā baznīca ir lielākā Pareizticīgā baznīca pasaulē.…

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1129505
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties