Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:576540
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 25.03.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Optiskās šķiedras kabeļi    3
  Optiskie kabeļi kā 110 kV līniju ekrāntroses    5
Darba fragmentsAizvērt

Būtiskas pārmaiņas sakaru sistēmā un pārraides tehnikas uzlabošanā ienesa optiskās šķiedras kabeļu (OŠK) sistēmu izpēte un izveidošana pasaules attīstītākajās valstīs 60. gadu beigās un 70. gadu sākumā. Šo kabeļu optiskās šķiedras ir izveidotas no ļoti tieviem (ar diametru 0.1.....0.5) stikla šķiedras pavedieniem, kas ciparu signālus [optiskās pārvades sistēmas pārsvarā ir ciparu (impulsu) sistēmas] pārraida kā gaismas un nevis kā elektriskos signālus. Parastajos sakaru kabeļos ar vara stiepļu vadiem pārvadāmās informācijas nesēja ir strāva, bet optiskajos kabeļos – lāzera stars. Tātad vienā OŠK galā ar optiskā kvantu ģeneratora – lāzera palīdzību raida signālus, bet otrā – tos uztver. Ciparu tehnikas pamatā lieto tikai ciparus 0 un 1, bet ne citus skaitļus, balsi un pārraides datus reprezentē tikai nuļļu un vieninieku ciparu rinda.
Galvenās prasības, ko izvirza optiskajiem kabeļiem, ir šādas: augsta izturība pret stiepes deformācijām, mitrumnecaurlaidība, augsta termiskā izturība darba temperatūru diapozonā (-45......+80°C), labs elastīgums, radiācijas necaurlaidība, ķīmiskā izturība, mehāniski izturīgu elementu izmantošana kabeļu bruņā pret garenvirziena stiepes deformācijām, laba aizsargātība pret atmosfēras iedarbību un vienkārša montāža. Stikla šķiedra ekspluatācijas laikā nedrīkst mainīt savu caurspīdīgumu pieļaujamajās robežas.
Latvijas sakaru sistēmas izveidei izraudzīti somu firmas „NOKIA KABLES” ražotie optiskās šķiedras kabeļi, kas ir ievērojami lētāki salīdzinājumā ar japāņu firmu ražotajiem, un tie neatpaliek arī tehnisko rādītāju – pārraides signālu kvalitātes ziņā, kā arī pilnībā atbilst visām ieptiekšminētajām augstajām prasībām.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties