Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:905692
 
Vērtējums:
Publicēts: 14.08.2017.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 2016. - 2020. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  DABISKS TAUKSKĀBJU SATURS VISTU OLĀS    4
1.1.  Taukskābju saturs olas dzeltenumā    4
1.2.  Taukskābju saturs varītās olās    5
1.3.  Taukskābju saturs kaltētās olās    5
2.  OLU TAUKSKĀBJU SATURU IETEKMĒJOŠIE FAKTORI    6
3.  OLU BAGĀTINĀŠANA AR TAUKSKĀBĒM NO DAŽĀDIEM AVOTIEM    7
3.1.  Vistu barošana    7
3.2.  ω-3 taukskābju avotu ievadīšana pasterizētā olas dzeltenumā    9
  LITERATŪRA    11
Darba fragmentsAizvērt

Uztura bagātināšana ar zivju eļļu parādīja minimālo iedarbības efektu uz olu veidošanos dējējvistām. Tai praktiski nav ietekmes uz olas svaru un barības patēriņu.
120 Bovānas balto vistu nejaušā secībā sadalīja piecās grupās. Pirmo grupu baroja ar 5% zivju eļļu, otru – ar 3.5% zivju eļļu un 1.5% augu eļļu, trešo grupu – ar 2.5% zivju un 2.5% augu eļļu, ceturto grupu – ar 1.25% zivju eļļu un 3.75% augu eļļu un piekto grupu – ar 5% augu eļļu.
Tālāk izvēlējās olas no katras grupas holesterīna un taukskābju noteikšanai. Lipīdi ekstrahēti no olas dzeltenuma ar hloroforma un metanola maisījumu (2:1) attiecībā 1:5 dalāmajā piltuvē un maisījums uzmanīgi kratīts vienu stundu. Tad organiskais slānis tika nonemts, tad laists cauri stikla piltuvei, kas saturēja bezūdens nātrija sulfātu un beigās iztvaicēts gandrīz līdz sausam ar slāpekļa plūsmu. 50 mg lipīdu paraugu pārvietoja skrūves vāka pudelītē, pievienojot 2 ml benzola un 10 ml 1% sērskābes absolūtā metanolā. Pudelīte ir aizvērta zem slāpekļa plūsmas pirms karsēšanas 90 °C temperatūrā 90 minūtes. 10 ml destilēta ūdens tika pievienots atvēsinātai pudelītei un metilesteri katrā pudelītē (paraugā) tika ekstrahēti. Taukskābju analīze veikta ar gāzu-šķidruma hromatogrāfiju. Hromatogrāfs ir aprīkots ar liesmas jonizācijas detektoru.
Zivju eļļas pievienošana barībā ir ievērojami paaugstinājusi ķermeņa svaru pie 3.5% un 2.5% tās satura. Barības patēriņš samazinājās visās grupās. Olu svars samazinājās grupā, kurai pievienota 1.25% zivju eļļa. Olas dzeltenuma holesterīns samazinājās grupā pie 1.25% zivju eļļas. ω-3 taukskābju saturs dzeltenumā ievērojami pieauga, barojot vistas visās grupās, līdz ar ω-6 taukskābju samazināšanos. Tas ir izskairojams ar ļoti zemā blīvuma un zemā blīvuma lipoproteīnu sintēzes inhibēšanu aknās un taukskābju β-oksidēšanas aktivitātes palielināšanos mitohondrijos.
Tika novērots, ka barojot dējējvistas ar 2.5% vai 5% konjugēto linolskābi, ķermeņa svars palielinājās pie 5% konjugētas linolskābes satura. Olas apvalka biezums, dzeltenuma masa, krāsa ir ievērojami atkarīgas no iebarošanas ar zivju eļļu. Smagāki un biezāki apvalki konstatēti olām pie iebarošanas ar 3.5% zivju eļļu (Saleh, 2013).

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1361776
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties