Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:898588
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.03.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Olu uzturvērtība    4
  Olu uzglabāšana    5
  Olu ēdienu gatavošana    6
  Olu ēdieni    7
  Lieldienas    9
  Lieldienu receptes    10
  Secinājumi    11
  Izmatotā literatūra    12
Darba fragmentsAizvērt

Olu masa, ķīmiskais sastāvs, enerģētiskā vērtība ir atkarīga no putnu sugas, masas, vecuma, barošanas režīma un barības sastāva.
Ola sastāv no čaumalas, olas baltuma un dzeltenuma. Olu baltuma un dzeltenuma ķīmiskais sastāvs ir atšķirīgs., gan olas baltumā, gan dzeltenumā ir pilnvērtīgas olbaltumvielas, tās satur cilvēka organismam visas nepieciešamās aminoskābes. Tauku olas baltumā nav, bet dzeltenumā ir ap 5g tauku. Dzeltenumā ir arī taukiem līdzīgas vielas – lecitīns un holesterīns.
Holesterīna olas dzeltenumā, salīdzinot ar citiem uztura produktiem, ir daudz – 1 dzeltenumā ir 0.3 g holesterīna. Holesterīns ir nepieciešams organismam D vitamīna sintezēšanai, arī dažu hormonu veidošanai, bet tas veicina aterosklerozi. No jauna un vesela organisma liekais holesterīns izdalās ar žulti, atkritumvielām. Vecāku cilvēku organismā vielmaiņas process norit lēnāk, tāpēc holesterīns asinsvados var veidot savienojumu nogulsnes, kas savukārt rada nevēlamas aterosklerotiskas izmaiņas. Šī iemesla dēļ veciem cilvēkiem olu dzeltenuma izmantošana uzturā jāierobežo.
Augošam organismam dienas deva var būt 1 – 2 olas, tās nekaitēs, tieši pretēji – olas dzeltenumā sastopamai lecitīns (1,4 g) ir nozīmīgs jaunu šūnu veidošanās procesā, nostiprina organismu un aktivizē organisma pretošanās spējas. Lecitīns ir holesterīna antagonists, kas traucē holesterīna izgulsnēšanos organismā. Lecitīns uzbudina nervu sistēmu, tāpēc olu ēdienus nevajadzētu ēst vakariņās.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties