Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:268277
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.01.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 15 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Normatīvo aktu jēdziens, pazīmes    4
2.  Normatīvo aktu veidi Latvijas Republikā    6
2.1.  Satversme    6
2.2.  Likums    7
2.3.  Ministru kabineta noteikumi    8
2.4.  Pašvaldību saistošie noteikumi    9
3.  Iekšējie normatīvie akti    11
4.  Ārējie normatīvie akti    12
5.  Eiropas Savienības normatīvie akti    13
6.  Eiropas Savienības normatīvo aktu ieviešana Latvijas tiesību sistēmā    14
7.  Normatīvo aktu hierarhija    15
8.  Intervijas ar Valsts amatpersonām    17
  Nobeigums    19
  Izmantotās literatūras saraksts    21
Darba fragmentsAizvērt

Nobeigums.
Tiesiskā valstī jābūt sakārtotai un stabilai tiesiskai kārtībai – tiesību normu savstarpējai saskaņotībai, likuma prioritātei pār valsts varu, valsts amatpersonu pakļautībai likumam, valsts un pilsoņu savstarpējai atbildībai, personu likumīgo tiesību garantam. Tiesiskas valsts principu realizācija ietver sevī ne tikai formālu likumību, bet arī taisnīgumu. Tiesībām piemīt divas puses – likumiskā (formālā) un tiesiskā (saturiskā). Tiesiskā valstī abas šīs vērtības apvienojas.
Normatīvais akts ir Latvijā galvenais tiesību avots. Normatīvie akti valstī nodrošina likumības režīmu, tādēļ tie jāizstrādā precīzi un rūpīgi, lai viens otru nedublētu un nebūtu pretrunīgi. Normatīvo aktu formulējumam jābūt precīzam, lai nodrošinātu to vienveidīgu tulkošanu un piemērošanu. Jēdziens “normatīvais akts”, kā jau darba autore apkopoja savā darbā, ir ļoti plašs. Pie normatīvajiem aktiem pieder – Satversmes likumi, likumi, Ministru kabineta noteikumi (arī nolikumi, reglamenti, instrukcijas), Pašvaldību saistošie noteikumi( arī nolikumi, instrukcijas) un citi normatīvie akti. Latvijai pēc iestāšanās Eiropas Savienībā mainījās tiesību sistēma, līdz ar to kļuva saistoši Eiropas Savienības normatīvie akti. Apkopojot darbu var secināt, ka Latvijas tiešs pienākums ir piemērot Eiropas Savienības tiesības un pielāgot savus tiesību aktus Savienības tiesību aktiem, tiklīdz Briselē tiek pieņemtas jaunas tiesību normas. Tieslietu ministrija ir koordinējošā un kontroles iestāde ES tiesību normu transponēšanai Latvijas tiesību aktos.
Rakstot šo referātu un veicot teorētisku izpēti par tēmu, darba autore nonāca pie vairākiem secinājumiem. Latvijas tiesību sistēma formāli ir sakārtota, bet praksē bieži vien šī sistematizētās kārtības ilūzija zūd. Tiešā sakarībā tas ir attiecināms uz ārējo normatīvo tiesību aktu un Eiropas Savienības tiesību aktu mijiedarbību un piemērošanu, jo ir pagājis salīdzinoši neilgs laiks, kopš Latvija ir Eiropas Savienības dalībvalsts, tāpēc ir manāmas nepilnības. Tomēr jāatceras, ka šis joprojām ir pārejas process mūsu valstij, lai pilntiesīgi iekļautos arī Eiropas Savienības tiesību sistēmas lokā, tādēļ to nevar nosodīt un uzskatīt par neizdarītu. Pozitīvais secinājums ir tāds, ka
Darbs ir noritējis veiksmīgi, darba autore ir iepazinusies, aplūkojusi un apkopojusi normatīvo aktu daudzveidību Latvijā un par katru konkretizējoši, par kuriem iepriekš nav bijušas tik padziļinātas zināšanas. Darba izvirzītais mērķis ir piepildījies, darba autore ir sniegusi teorētisku un arī praktisku ieskatu par normatīvajiem aktiem. Taču jāpiebilst, ka, veidojot intervijas ar Valsts amatpersonām par šo darba tēmu, kuri ir tieši saistīti savā darbībā ar dažādiem normatīvajiem aktiem, tās sniedza praktiskas zināšanas par normatīvo aktu pielietošanu savā dienesta darbā, līdz ar to skaidru ieskatu tajā, kā, piemēram, darbojas un iekļaujas Eiropas Savienības tiesību akti Latvijā. Darba autore ir gandarīta ar referāta rezultātu.

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1248528
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties