Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:400494
 
Vērtējums:
Publicēts: 03.08.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Latvijā arvien vairāk uzņēmumu pāriet uz algu izmaksām uz dažādām maksājumu kartēm.
No patērētāja viedokļa kartes lietderību nosaka vairākas īpašības. Viena no galvenajām: iespējas jebkurā laikā tikt pie savas naudas. To nosaka bankomātu tīkls un to izplatība, kā arī priekšstats par bankas drošību.
Svarīga ir iespēja norēķināties ar savu karti iespējami vairāk veikalos, kafejnīcās utt. Ja darbiniekam izdodas uzreiz neiztērēt savu naudu, priekšrocība ir to banku izsniegtajām kartēm, kas piedāvā maksāt augstākus procentus par konta atlikumu.
No lietotāja viedokļa būtiskas ir kartes lietošanas izmaksas: cik no savas naudas jāatdod par tās izmantošanu gadā, cik maksā konta stāvokļa atskaites saņemšana, vai tiek iekasēta komisijas nauda par naudas izņemšanu no bankomātiem, par norēķināšanos iepērkoties. Tā ir cena, ko kartes īpašnieks bez sāpēm gatavs maksāt par kartes piedāvātajām ērtībām.
Loģisks ir arī jautājums, cik droša ir katra nopelnītā nauda bankā atvērtajā norēķinu kartes kontā. Kā stāsta banku darbinieki, klienti tā arī jautājot, vai tomēr drošāk naudu neglabāt makā, un liela daļa algu karšu īpašnieku algas dienā savu naudu pilnībā izņem no bankas. Naudas drošību kartes kontā var skatīt divējādi: jāvērtē tās bankas drošība, kurai uzticēta algas saņemšana, un jāzina, cik drošs var būt kartes īpašnieks par to, ka viņa naudai nepiekļūs svešs cilvēks.
Patlaban visas banku izsniegtās kartes var iedalīt trīs nosacītās grupās.
Reģionālās kartes
Šīs lielākoties ir kontu jeb algu kartes, kas lietojamas ierobežotā reģionā piem., Unibankas Unikarte. Katra banka piedāvā savu algas karti.
Algas kartes paredzētas cilvēkiem, kuriem darba devēji nopelnīto naudu vēlas pārskaitīt kontā, nevis izsniegt aploksnē vai pie kases lodziņa un mūžam baidīties par savu kasieru drošību.
Ja darbavieta ir liela un bankas vadības acīs tā šķiet solīda, kartes saņemšana jums nemaksās neko. Katra banka piedāvā atšķirīgas iespējas. Papētiet, varbūt tiek piedāvātas papildu kartes ģimenes locekļiem, kāda atlaide, apdrošināšana, varbūt tiks atvieglota patēriņa kredīta saņemšana attiecīgajā bankā vai pie viena tiekat pie sava norēķinu konta komercbankā, varbūt pat iespējams overdrafts. Tas nozīmē, ka klients drīkst iztērēt vairāk līdzekļu, nekā ieskaitīts kontā – banka jums aizdod naudu. To atdosiet nākamajā mēnesī.
Ar visām algu jeb kontu kartēm var izņemt skaidru naudu un uzzināt naudas atlikumu kontā. Ar tām parasti nevar veikt maksājumus, izņemot Lattelekom un mobilo telefonu rēķinus, nevar ieskaitīt naudu no citiem avotiem, nevar samaksāt par pirkumiem veikalos. Bet ir bankas, kas šādus pakalpojumus piedāvā arī savu algu karšu lietotājiem.
Starptautiskās debetkartes
Debetkarte nodrošina visas iepriekšminētās funkcijas. Šo karti varat dabūt, ja iemaksājat bankā noteiktu naudas summu vai jums tur ir norēķinu konts, kurā regulāri ienāk nauda. Parasti bankas elektronisko debetkaršu lietotājiem piedāvā arī overdraftu. Atmaksājamie procenti par aizdevumu ir atšķirīgi, parasti 22–24 procenti.
Ar šīm kartēm klients (kartes īpašnieks) lieto savu naudu un, iespējams, arī nelielu īstermiņa bankas aizdevumu. Mūsu valstī tiek lietotas pasaulē pazīstamās Maestro un Visa Electron debetkartes. Maestro un Visa Electron karte ir Latvijā visizplatītākā maksājumu karte.
Nosauktās debetkartes var izmantot visā pasaulē, bet tām ir mazāk pielietojuma iespēju. Piemēram, nevar garantēt atliktos maksājumus, rezervēt viesnīcu u. tml. Tomēr var doties ceļojumā un jebkurā pasaules vietā izņemt naudu. Vēsturiski ir izveidojies, ka uz debetkartēm iedzīvotājiem pārskaita algu.
Par debetkaršu lietošanu tiek prasīta gada maksa.
Latvijā populārākās starptautiskās debetkartes ir Visa Electron un "Europay" piedāvātā Maestro. Ģeogrāfiskā izplatība tām esot diezgan atšķirīga. Visa debetkartes ir izplatītākas Latīņamerikā, Polijā, Krievijā, Skandināvijā, kā arī Lietuvā un Igaunijā. Maestro tiek atzīmēta ar divām piktogrammām: edc nozīmē, ka karte izmantojama tikai Eiropā, Cirrus - tā lietojama visā pasaulē. Uz Latvijā izsniegtajām Maestro debetkartēm ir abas šīs piktogrammas.
Jāatzīst, ka rietumvalstīs debetkartes īpaši augstu nevērtē. Tās vedina domāt, ka neesat ilglaicīgs un drošs bankas klients. Par jūsu stabilitāti un maksātspēju liecina kredītkartes.
Starptautiskās kredītkartes
Kredītkartes mēdz saukt arī par starptautiskām atliktā maksājuma norēķinu kartēm. Tās var izmantot cilvēki, kuriem ir konts un naudas uzkrājumi bankā, stāvoklis sabiedrībā (labi apmaksāts darbs). Šīs kredītkartes Latvijā izdod daudzas bankas un tās var lietot (izņemt skaidru naudu, norēķināties, garantēt) visā pasaulē. Mūsu valstī ir pazīstamas Mastercard un Visa kartes. Latvijā vietējās bankas izsniedz arī prestižās American Express (AE) kartes.
Pie mums privātpersonām kredītkartes izņemšana maksā dārgi, ja vien neesat kādas solīdas firmas vadītājs vai atbildīgs darbinieks, kura maksātspēju garantē firmas konts bankā. Pārējiem bieži prasa iemaksāt depozītu bankā.
Atšķirību Visa un MasterCard (piedāvā "Europay") izplatībā tikpat kā nav – tur, kur varēs lietot Visa, derēs arī MasterCard.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties