Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:901856
 
Vērtējums:
Publicēts: 15.11.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Noliktavu saimniecības raksturojums
Preču un ražošanas izejvielu pārvietošana loģistikas ķēdē nav iespējama bez nepieciešamo rezervju koncentrēšanu noteiktā vietā un to glabāšanu atbilstošās noliktavās. Preču izejvielu kustība caur noliktavām ir saistīta ar procesiem, kas palielina precēm gala vērtību (izmaksas).
Tādējādi noliktavu funkcionēšanai loģistikas ķēdē ir nozīmīga ietekme uz materiālu kustību, transporta līdzekļu izmantošanu un apgrozījuma izdevumiem.
Mūsdienās noliktava ir sarežģīta tehniska būve, kas sastāv no daudziem, kopā sasaistītiem elementiem. Noliktavai ir noteikta specifiska struktūra un tā izpilda virkni funkcijas, kas saistītas ar materiālu pārvietošanu, iekraušanu, izkraušanu, pārstrādāšanu, kā arī kravu sadale starp patērētājiem. Bez iepriekš minētajiem ir svarīgi arī šādi noliktavu sistēmas parametri, kā lēmumu plānošana, kas saistīta ar tehnoloģijām un telpu izmantošanu, iekārtu konstrukcijām, daudzveidīgām kravām, kas paredzētas pārstrukturēšanai noliktavās u.c.. Noliktava ir elementu sistēma, kas formulē tehniskās prasības, uzstāda mērķus un kritērijus, lai nodrošinātu noliktavu sistēmas optimālu funkcionēšanu.
Balstoties uz iepriekš minēto izriet, ka noliktavu sistēma loģistikas ķēdē ir jāapskata kā tajā integrēta neatņemama sastāvdaļa. Tikai šādā ceļā ir iespējams realizēt noliktavu galveno funkciju izpildi un rezultātā ļauj sasniegt augstu loģistikas rentabilitātes līmeni.
Praksē ir jāņem vērā, ka katrā atsevišķā gadījumā, katrai konkrētai noliktavai ir atšķirīgi noliktavu sistēmu parametri, elementi un struktūra. Veidojot noliktavu sistēmu ir nepieciešams ņemt vērā galveno pamatprincipu, t.i., noliktavu sistēmas rentablu darbību ir iespējams sasniegt tikai tad, kad plānošanas un vadības procesā ņem vērā visus tos faktorus, kas ir tieši saistīti ar noliktavu sistēmas darbību. Priekšnoteikumi rentablas noliktavu sistēmas darbības nodrošināšanai ir:
1) precīzu noliktavas funkcionālo uzdevumu noteikšana, 2) detalizēta apkalpojošo kravu, materiālu plūsmas analīzes veikšana noliktavā un ārpus tās. Jebkuriem izdevumiem, kas veidojas noliktavu sistēmas funkcionēšanas gaitā ir jābūt ekonomiski attaisnotiem, t.i., jebkura tehniska vai racionāla lēmuma īstenošanai, kas saistīti ar kapitālieguldījumiem, ir jābūt pamatotiem no racionālā un lietderīguma viedokļa.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties