Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:588333
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.04.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 16 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Anotācija    3
  Ievads    4
1.  Nodokļu sistēmas vispārējs raksturojums    5
1.1.  Nodokļu un nodevu sistēma    5
1.2.  Nodokļu veidi Latvijas Republikā    5
2.  Brīvo ekonomisko zonu vispārējs raksturojums    6
2.1.  Brīvo ekonomisko zonu būtība    6
2.2.  Brīvo ekonomisko zonu modeļi    6
2.3.  Brīvo ekonomisko zonu veidošanas priekšrocības    7
3.  Problēmas    8
3.1.  Problēmu analīze    8
3.2.  Priekšlikumi problēmu risināšanai    9
4.  Secinājumi    10
  Izmantoto uzziņas avotu saraksts    11
  Pielikumi    12
Darba fragmentsAizvērt

Nodokļu un nodevu sistēmu Latvijā veido valsts nodokļi, valsts nodevas un pašvaldību nodevas. Visās pasaules valstīs tiek plaši pielietotas dažādas metodes un paņēmieni nodokļu regulēšanā. Daudzās pasaules valstīs atkarībā no vēsturiskās attīstības procesiem, ģeogrāfiskās atrašanas vietas, dabas bagātībām, sabiedrības attīstības procesiem un iedzīvotāju labklājības līmeņa ir attīstījusies nodokļu likumdošana ar mērķi izmantot to par ietekmīgu instrumentu savas valsts vai tās reģionu attīstības veicināšanai.
Valsts uzturēšanas izmaksas, sabiedrības locekļu vecums, sociālās aizsardzības politika, dabas bagātību potences, ģeogrāfiskās atrašanās vieta, kapitāla resursi, tā ienesīgums u. c. principā nosaka valsts nodokļu un nodevu likmes. Vienām valstīm tās var būt relatīvi zemas, citām – salīdzinoši augstas.
Lai sekmētu Latvijas depresīvo reģionu attīstību, piesaistītu investīcijas ražotņu izveidei un paaugstinātu ostu konkurētspēju, divdesmitā gadsimta deviņdesmito gadu otrajā pusē tika izveidotas vairākas atvieglinātu nodokļu režīma zonas. Balstoties uz pasaules paraksi, vispirms ostām Rīgā un Ventspilī tika piemērots brīvostu statuss, un tika izveidotas divas iekšzemes speciālās ekonomiskās zonas Liepājā un Rēzeknē.
Zonas darbības pamatā ir abpusējs izdevīgums – kā brīvajā ekonomiskajā zonā saimniekojošajam objektam atsevišķi, tā reģionam vai valstij kopumā.
Veidojot brīvo ekonomisko zonu, valsts izstrādā savu ekonomisko politiku.
Brīvo ekonomisko zonu un nodokļu sistēmas temats mūsdienās ir ļoti aktuāls, jo pašreiz Latvijas Republikā notiek strauja nodokļu sistēmas pilnveidošana un pārveidošana attiecīgi Eiropas Savienības standartiem, brīvo ekonomisko zonu darbība ir tieši saistīta ar nodokļu sistēmu un Latvijā ir izveidotas vairākas brīvas ekonomiskās zonas, kuras ir ietekmīgas ne tikai Latvijā, bet arī ārvalstīs.
Darba mērķis ir izpētīt nodokļu sistēmas un brīvo ekonomisko zonu darbības principus un to lomu Latvijā, kā arī sniegt priekšlikumus nodokļu sistēmas stabilizēšanai un brīvo ekonomisko zonu funkcionēšanas paaugstināšanai un to darbības problēmu novēršanai.
Lai realizētu darba mērķi, tiek izvirzīti sekojoši uzdevumi:
1.Pētīt nodokļu sistēmas darbību.
2.Pētīt ekonomisko zonu funkcionēšanas principus un veidus.
3.Izskatīt galvenās ekonomisko zonu funkcionēšanas un nodokļu sistēmas darbības pozitīvas un negatīvas puses.



1. Nodokļu sistēmas vispārējs raksturojums
1.1.Nodokļu un nodevu sistēma
Nodoklis ir ar likumu noteikts obligāts maksājums valsts budžetā vai pašvaldību budžetos (pamatbudžetā vai speciālajā budžetā), kas nav maksājums par noteiktas preces iegādi vai pakalpojuma saņemšanu un nav soda nauda, pamatparāda palielinājuma naudas un nokavējuma naudas maksājums, kā arī nav maksājums par valsts kapitāla vai tā daļas izmantošanu.

Nodokļu maksātāji - Latvijas Republikas vai ārvalstu fiziskās un juridiskās personas un uz līguma vai norunas pamata izveidotas šādu personu grupas vai to pārstāvji, kas veic ar nodokli apliekamas darbības vai kam tiek garantēts ienākums nākotnē. [Likums „Par nodokļiem un nodevām”; I nodaļa; Vispārīgie noteikumi;1.pants. Likumā lietotie termini].…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1196448
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties