Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:703806
 
Vērtējums:
Publicēts: 22.01.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ievads    3
2.  Nodevas un nodokļi    4
3.  Nodokļu aprēķins    7
4.  Secinājumi    9
5.  Izmantotā literatūra    10
6.  Pielikums    11
Darba fragmentsAizvērt

Nodevas un nodokļi.
Nodevas un nodokļi tiek uzlikti un tie ir jāpilda pēc Ministru kabineta noteikumiem vai Saeimas likumiem. Savukārt atbilstoši tiem Valsts ieņēmumu dienests (VID) izstrādā un apstiprina metodiku, pēc kādas aprēķinās tos. Nodevas tiek iedalītas divās kategorijās:
1. valsts nodeva – obligāts maksājums valsts budžetā (pamatbudžetā vai speciālajos budžetos) vai šajā likumā noteiktajos gadījumos pašvaldības budžetā kā atlīdzība par nodrošinājumu, ko valsts institūcijas devušas uzņēmējdarbībai, vai par sniegtajiem pakalpojumiem, kā arī likumos paredzētiem speciāliem mērķiem.
2. pašvaldības nodeva – obligāts maksājums pašvaldības budžetā vai speciālajā budžetā šajā likumā paredzētajiem mērķiem vai maksa par pašvaldības domes (padomes) iestāžu sniegtajiem pakalpojumiem.
Valsts nodevas tiek uzliktas saskaņā ar likumiem šādiem objektiem: ostas un kuģošanas nodevas, transportlīdzekļu ikgadējā nodeva, izložu un azartspēļu nodeva, nodeva par zemes rezervēšanu lauku apvidos, utt. Savukārt pašvaldības nodevas objekti ir: atpūtnieku un tūristu uzņemšana, tirdzniecība publiskās vietās, visu veidu dzīvnieku turēšana, pašvaldību simboliku izmantošana, utt. Ir noteikts, ka valsts nodevas iemaksā valsts budžetā, savukārt valsts nodevas, kuras iekasē pilsētu vai pagastu pašvaldības vai to dzimtsarakstu nodaļas, iemaksājamas pašvaldību budžetos, un arī pašvaldību nodevas tiek iemaksātas attiecīgo pašvaldību budžetos.
Likumā par “Nodokļiem un nodevām” nodoklis ir definēts kā noteikts obligāts maksājums valsts budžetā vai pašvaldību budžetos (pamatbudžetā vai speciālajos budžetos), kas nav maksājums par noteiktas preces iegādi vai pakalpojuma saņemšanu un nav soda naudas un nokavējuma naudas maksājums. Nodokļu maksātāji ir rezidenti (iekšzemes nodokļu maksātāji) un nerezidenti (ārvalstu nodokļu maksātāji). VID informē, ka administrētie nodokļu un nenodokļu ieņēmumi 2006.gadā valsts budžetā bija iekasēti Ls 1445,92 milj. apmērā, kas ir par Ls 81,42 milj. jeb 5,9 % vairāk nekā 2005.gadā. Svarīgākie nodokļu ieņēmumus ietekmējošie faktori bija pastāvīgs iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums, Latvijas rūpniecības apjomu pieaugums, tautsaimniecības nozaru darījumu apjomu palielināšanās, ārvalstu uzņēmumu pieaugošā vēlme ieguldīt līdzekļus uzņēmējdarbībā Latvijā, kā arī nodokļu administrēšanas procesa pilnveidošana.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties