Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:299287
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 17.01.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 53 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Latvijā ir divi ienākuma nodokļi – uzņēmumu ienākuma nodoklis un iedzīvotāju ienākuma nodoklis.
Pamatprincips, uz ko tiek balstīta ienākuma nodokļu sistēma, ir taisnīguma princips, kas izriet no ienākuma nodokļa uzlikšanas, pamatojoties uz nodokļa maksātāju maksātspēju. Taisnīguma principa īstenošana izpaužas gan kā vertikālā, gan horizontālā taisnīguma principa ievērošana.
Īstenojot vertikālo taisnīguma principu, nodokļa maksātājiem ar dažādu maksātspēju tiek uzlikts atšķirīgs nodokļu slogs, t.i. – tiem, kuru maksātspēja noteiktu apstākļu dēļ ir lielāka, tiek uzlikti proporcionāli lielāki nodokļi. Atbilstoši horizontālā taisnīguma principam nodokļa maksātājiem ar vienādu maksātspēju tiek uzlikts vienāds nodokļu slogs, t.i. - visi indivīdi, kuri nosacīti atrodas līdzīgos apstākļos, ar nodokļiem tiek aplikti vienādā mērā.
Turklāt lielākā mērā šim principam ir nozīme ienākuma nodokļa uzlikšanā fizisko personu ienākumam. Lielākā daļā pasaules valstu ienākuma nodokļa piemērošanā tiek ievērots vertikālā taisnīguma princips, kas nozīmē, ka fiziskās personas ar lielākiem ienākumiem maksā lielāku nodokli pēc tā saucamās progresīvās likmju skalas.
Ienākuma nodokļa objekts: Visā pasaulē gūtais ienākums. Ienākuma dubultaplikšana tiek novērsta, gan pamatojoties uz Latvijas ar citām valstīm noslēgtiem divpusējiem nodokļu līgumiem par nodokļu dubultās uzlikšanas novēršanu, kā arī iekšzemes likumos, nosakot, ka citā valstī gūtais ienākums tiek aplikts ar nodokli Latvijā tikai tādā mērā, cik par to nodoklis nav bijis maksāts ienākuma gūšanas valstī.
Ienākuma nodokļa maksātāji: Ienākuma nodokļu uzlikšanas vajadzībām nodokļa maksātāji tiek klasificēti iekšzemes nodokļa maksātājos jeb rezidentos un ārvalstu nodokļu maksātājos jeb nerezidentos. Lai noteiktu, vai fiziskā persona ir rezidents vai nerezidents, Latvijā tiek izmantoti 183 dienu un pamata dzīvesvietas kritēriji, kas atbilst starptautiskajā nodokļu praksē lietotajiem rezidences noteikšanas kritērijiem. Savukārt nerezidentu – uzņēmumu Latvijā gūtais ienākums tiek aplikts ar ienākuma nodokli, ja tie ienākumus gūst, izmantojot pastāvīgo pārstāvniecību, vai arī tas ir noteikta veida ienākums.
Latvijas iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir veidots, ievērojot horizontālā taisnīguma principu, kas nozīmē, ka ienākums tiek aplikts ar nodokli proporcionāli, piemērojot visiem nodokļa maksātājiem vienotu likmi. Pēc horizontālā taisnīguma principa ir veidots arī uzņēmumu ienākuma nodoklis, piemērojot visiem nodokļa maksātājiem vienotu likmi.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1185984
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties