Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:933311
 
Vērtējums:
Publicēts: 15.03.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    2
  Kas ir NATO un kādi ir tās politiskie mērķi un pamatuzdevumi    3
  NATO pārveidošana    5
  NATO atrašanās vieta un padomes    5
  Nobeigums    7
  Izmantotā literatūra    9
Darba fragmentsAizvērt

Kas ir NATO un kādi ir politiskie mērķi un pamatuzdevumi?


NATO ir militāra politiska savienība, kas dibināta 1949. gada 4. aprīlī Vašingtonā .Ziemeļatlantijas līguma organizācija (NATO) tika nodibināta ar 1949. gada Ziemeļatlantijas līgumu, kurš parasti tiek saukts par Vašingtonas līgumu. NATO ir alianse uz politisku un militāru sadarbību starp neatkarīgām dalībvalstīm un tā ir nodibināta saskaņā ar Apvienoto Nāciju Hartas 51. pantu. Kā deklarēts Vašingtonas līgumu Preambulā, alianses valsti uzņemas saistības sargāt to tautu brīvību, kopīgo mantojumu un civilizāciju, balstoties uz demokrātijas, individuālās brīvības un likuma varas principiem. Līguma 4. pants paredz iespēju konsultācijām sabiedroto starpā, ja kāds no tiem uzskata, ka tā teritoriālais veselums, politiskā neatkarība vai drošība ir apdraudēta. NATO dalībvalstis Ziemeļatlantijas līguma 5. pantā ir apņēmusies piedalīties cita citas aizsardzībā. Šis pants nosaka, ka bruņots uzbrukums pret vienu no dalībvalstīm uzskatāms par uzbrukumu visām dalībvalstīm, pretēji plaši izplatītajam uzskatam, patiesībā neparedz automātisku militāru reakciju pret agresoru. Tas faktiski paredz, ka dalībvalstis konsultēsies par to kādā veidā uz šādu agresiju reaģēt.
Ziemeļatlantijas Alianse, kura veidota, lai nodrošinātu mieru un stabilitāti visā Eiropā, iemieso transatlantisko partnerību starp NATO Eiropas dalībvalstīm un ASV un Kanādu. Alianse Eiropas un Ziemeļamerikas dalībvalstu partnerību ir, pirmkārt, politiski mērķi, kurus nostiprina kopīga aizsardzības plānošana un militārā sadarbība, kā arī sadarbība un konsultācijas ekonomiskajā, zinātnes, vides un citās nozīmīgās jomās. Tomēr Aukstā kara gados NATO vispirmām kārtām fokusējas uz kolektīvās aizsardzības saglabāšanu un attīstīšanu un uz fundamentālo Eiropu sadalošo politisko problēmu pārvēršanu. Šodien tā koncentrējas uz stabilitātes veicināšanu visā Eiropā, sadarbojoties un attīstot līdzekļus kolektīvai krīžu pārvēršanai un miera uzturēšanai.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties