Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:303524
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 24.04.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Motivācijas teoriju novērtējums    4
1.1.  Satura motivācijas teorijas    5
1.2.  Norises motivācijas teorijas    8
1.3.  Stimulējošā motivācijas teorija    9
1.4.  Vadītāju pieņēmumi par darbiniekiem (X un Y teorija)    10
2.  Nodarbinātība Latvijā    11
3.  Motivācijas prakse uzņēmumos    15
  Secinājumi un priekšlikumi    17
  Bibliogrāfiskais saraksts    18
Darba fragmentsAizvērt

darba mērķis ir uzlabot darbinieku motivāciju uzņēmumā. Lai to sasniegtu darba analītiskajā daļā aplūkošu dažādas motivēšanas teorijas, kā arī vadītāju pieņēmumus par darbiniekiem, kas tiks attēlēta X un Y teorijās. Analītiskajā daļā vēl aplūkošu nodarbinātību Latvijā, kā arī motivācijas praksi uzņēmumos,
Motivācija ir daudz kas vairāk nekā vienkārša laimes izjūta vai apmierinātība ar darbu. Cilvēki, kas spēj pamatot savu darbību, cenšas visu darīt, cik vien labi iespējams, nevis kāda cita labā, bat gan – sevis dēļ. Motivācija ir iekšēja sajūta, kuru nav iespējams uzspiest no malas.
Motivācija ir cilvēku vadīšanas pamatā, un tā nozīmē daudz vairāk nekā uzslava par labi padarītu darbu. (3; 168)
Komandas biedrs, kam ir motivācija, parasti ir enerģisks un entuziasma pilns, nepārtraukti strādā labi un meklē iespēju uzņemties lielāku atbildību. Šo cilvēku nebiedē pārmaiņu iespējas, un viņš pozitīvi izturas pret jauniem izaicinājumiem. Šāds darbinieks palīdz uzlabot visas komandas noskaņojumu un veicina arvien lielāku panākumu sasniegšanu. (3; 169)
Lai gūtu gandarījumu un ilgstošu interesi par darbu, nepieciešami jauni stimuli. Lai papildinātu tos, kuru dēļ darbinieks izvēlējās konkrētu uzņēmumu un amatu. (2; 63)
Motivēšanas paņēmieni ir atkarīgi no konkrētā darbinieka rakstura, vajadzībām un konkrētās situācijas. Nelielos uzņēmumos, lai rosinātu darbiniekus kādai darbībai, vadītājs kombinē varas resursus ar personiskajām attiecībām. Līdz ar uzņēmuma paplašināšanos vadītāja un darbinieka attiecības zaudē neformālo raksturu, un darba motivācija kļūst arvien vairāk atkarīga no formālā institucionālā mehānisma.
Runājot par motivāciju lielu uzmanība ir jāpievērš arī nodarbinātībai Latvijā. Patreiz darba ražīgums Latvijā ir 2-4 reizes zemāks nekā attīstītākajās Eiropas un pasaules valstīs, tomēr pēdējā laikā novērojamā ekonomikas attīstība pozitīvi ietekmē nodarbinātības un bezdarba rādītājus. (4; 159)
Attīstoties un nostiprinoties privātajam sektoram, pastiprinās konkurence, kas uzņēmumam liek meklēt veidus, kā samazināt izmaksas un viens no galvenajiem izmaksu samazināšanas posteņiem ir izdevumu samazināšana nodarbinātībai, kas nereti izraisa strādājošo skaita samazinājumu.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties