Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:449969
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 17.03.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Montserrata – kalnu masīvs Spānijas ziemeļos, Katalonijas sirdī, netālu no Barselonas. Montserrata ir neoficāls Katalonijas simbols. Šis savādās formas kalns ir Katalonijas svētākā vieta. Montserrata kataloniešu valodā nozīmē “izrobots kalns”.
Kalnos atrodas benediktiešu mūku klosteris. Līdz turienei no upes Llobregat ielejas var nokļūt, vairākas stundas ejot pa kalnu taku.
Šī vieta vienmēr ir pievilkusi tūristus, tāpēc 1892. gadā tika uzbūvēts funikulera trošu ceļš (gaisa tramvajs), kas veda uz klosteri. Apmeklētāji no Placa de laCreu var ar funikuleru nokļūt līdz Santa Cova un Svētā Jāņa (Sv. Džeroni) celli.
Abats Oliba pārvaldīja klostera celtniecību. Viņš bija sava laika slavens arhitekts un atstāja lielu iespaidu uz katoļu arhitektūru, ievedot tajā lombardu stilu. Daļējā viņa uzraudzībā tika celts arī Svētās Mišelas de Kuksas klosteris (St. Michelle de Cuxa).
Pašlaik šeit dzīvo ap 100 benediktiešu mūku.

Benediktiešu mūku izcelšanās.

Svētais Benedikts no Nursijas. Viņš ir dzimis aristokrātu ģimenē 480. gadā Umbrijas (Itālija) provincē. Ap 500. gadu viņš sāka dzīvot alā kādā vietā, kas kļuvusi zināma kā Sacro Speco, netālu no Subačio ezera. 529. gadā viņš nodibināja abatiju Monte Casino un sastādīja likumus, kas kļuva par pamatu benediktiešu mūkiem un arī citiem mūkiem. Benedikts kļuva par priekšteci viesiem rietumu mūku ordeņiem. Viņš tiek saukts par Rietumu mūku patriarhu.
Viņš ir benediktiešu mūku ordeņa patrons un, kopš 1964. gada, arī Eiropas patrons. Parasti viņš tiek attēlots kopā ar kraukli, kas aiznes no viņa prom saindētu maizi, ko viņam iedevuši dumpinieki, un saplēstu krūku, no kuras lien ārā čūska. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1223091
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties