Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:259556
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.02.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 32 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    1
  1920. – 1930.gadu arhitektūras situācija Latvijā    2
  Funkcionālisma attīstība Latvijas arhitektūrā 1920. – 1930.gados    3
  Funkcionālisma vērtējums    9
  Secinājumi    15
  Izmantotās literatūras saraksts    16
Darba fragmentsAizvērt

1918. gada 18.novembrī nodibinātā Latvijas valsts uzsāka savu darbību saimnieciskā sabrukuma apstākļos – pēc Pirmā pasaules kara liela daļa teritorijas bija izpostīta. Bija jāveido ne viens jauna valsts pārvalde, bet arī jārisina pēckara radītās problēmas un sekas.
Arhitektūras jomā starp vecās paaudzes akadēmiskā virziena pārstāvjiem un jauno ceļu meklētājiem bija radusies paaudžu plaisa, kas drīz izvērtās atklātā naidā. Vieni vēlējās izšķetināt un attīstīt nacionālo arhitektūru latviskā garā, bet jaunie – funkcionālisti sekot līdzi tā laika Eiropā pastāvošajai modernajai kustībai.
Latvijā racionālisma arhitektūru lielā mērā iepazina ne vien caur Vāciju, bet arī – Skandināviju, pie kam ne tikai teorētiski, bet arī praktiski, īpaši šeit atzīmējams arhitekts Ernests Štālbergs, kas saviem studentiem nodeva savas zināšanas un ievirzīja modernisma laukā.
20. un 30. gadu mijā , bet īpaši 30.gadu otrajā pusē paralēli funkcionālismam arhitektūrā aizvien jūtamāk iezīmējās neoeklektiskā tendence, galvenokārt, klasicisma formu garā. Tieši it kā mūžīgajās klasiskajās formās lūkoja atrast to universālo mākslu, kura savu realitāti iegūtu nacionālās arhitektūras ideja.
Pēc 1934.gada , mainoties valsts iekārtai un pastiprinoties nacionālistiskām tendencēm, neoeklektisms nostiprina savas pozīcijas, kļūstot par „oficiālo arhitektūru”, kas izraisīja asāku funkcionālisma kritiku
Šīs visas tendences un savstarpējie pārmetumi, kritika un stilu jautājuma problemātika diezgan spilgti atspoguļojās tā laika presē un arhitektu teorētiskajos pārspriedumos, kas ar atsevišķiem piemēriem ir atspoguļots šajā referātā.…

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1238369
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties