Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:280111
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.02.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 17 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Teorētiskā darba daļa    4
1.  Mobilo telefonu radītais starojums    4
1.1.  Mobilo telefonu radītā starojuma ietekme uz dzīviem organismiem    5
1.2.  Mobilo telefonu radītā starojuma ietekme uz mehānismiem    8
2.  Pētījumi saistībā ar mobilo telefonu lietošanu    9
2.1.  pētījumi ar dzīvniekiem    9
2.2.  pētījumi ar cilvēkiem    10
  Praktiskā darba daļa    14
  Eksperimentā izmantotais materiāls un metodikas    15
1.  Eksperimentā izmantotais ūdens augs – elodeja    15
2.  Eksperimentā izmantotais mobilais telefons un tā raidītāja jauda    15
3.  Eksperimentā izmantotās metodes    16
  Eksperimenta rezultāti un to analīze    18
  Secinājumi    22
  Izmantotā literatūra un informācijas avoti    23
  Anotācija    24
Darba fragmentsAizvērt

Teorētiskā darba daļa
1. Mobilo telefonu radītais starojums

Ir zināms, ka mobilais telefons kalpo kā raidītājs un uztvērējs, tas lauks, kas ietekmē organismus ir telefona elektromagnētiskā lauka intensitāte jeb raidītāja jauda.
Mobilo sakaru nodrošināšanai tiek izmantoti radioviļņi. Tos rada gan pats mobilais telefons, gan bāzes stacija, kas nodrošina mobilos sakarus, savukārt, katra bāzes stacija raidot radioviļņus, kontaktējas ar tās zonā esošajiem mobiliem telefoniem. Aptuveni 90% no kopējā mobilo telefonu starojuma rada telefona antena, kura izstaro radioviļņus arī laikā, kad nenotiek tieša darbība ar telefonu (zvanīšana vai saruna), tādā veidā nodrošinot nepārtrauktus sakarus ar bāzes staciju. Ja mobilā telefona abonents tuvojas bāzes stacijas pārklājuma robežai vai arī starp abonentu un bāzes staciju parādās traucēkļi (kalni, ēkas), tad bāzes stacija dod signālu mobilajam telefonam pastiprināt jaudu. Rezultātā mazpilsētās parasti ir zemāks mobilo telefonu radītais starojuma līmenis, nekā lauku rajonos un augstceltņu masīvos. Tomēr abos gadījumos radītais starojuma līmenis ir normas robežās.
Mobilo telefonu radītais starojums tiek pielīdzināts mikroviļņu krāsnī esošajam starojumam un tas pat sasilda audus. Turklāt mobilo telefonu starojuma līmenis atrodas ļoti tuvu tradicionālajai maksimāli pieļaujamai koncentrācijai. Elektromagnētiskais lauks aptver gan televizoru, gan radioaparātu, gan ledusskapi, gan arī citas elektriskās ierīces. Vienīgā atšķirība ir tā, ka televizors, ledusskapis neatrodas visu laiku mums līdzās, bet mobilo telefonu nēsā vai nu somā, vai pat pie jostas un krūšu kabatā, un sarunas laikā mēs to turam pie savas galvas.
Pēdējos gados tiek piedāvāta iespēja iegādāties mobilo telefonu ar zemāku starojuma līmeni. Vārdu kombinācija “zems starojums” šajā gadījumā ir jāsaprot nosacīti, jo starojuma līmenis ir tāds pats, tikai tas tiek raidīts nevis uz galvu, bet uz plaukstas locītavu. No vienas puses varbūt tas ir labāk, tomēr vairāki šādu telefonu lietotāji sūdzas par strāvas triecieniem, kas iet no plaukstas locītavas uz elkoni runājot pa telefonu. Tiek ražotas arī dažādas papildus ierīces (futrāļi, nelieli diski, filtri), kas mazina starojuma ietekmi. Tomēr mobilo telefonu industrija agresīvi cīnās pret šīm ierīcēm, jo pretējā gadījumā tām nāktos atzīt, ka mobilo telefonu radītais starojums ir kaitīgs cilvēka veselībai. Bet tas atkal nozīmē nepārtrauktus prāvas ar “cietušajiem” mobilo telefonu lietotājiem.[13]
Domājot par patērētāju drošību, daudzu valstu mobilo telefonu ražotājkompānijas ir spiestas pirmoreiz atklātībā nodot mobilo telefonu izstarotās radiācijas lielumu, kas tagad būs obligāti jānorāda konkrētā modeļa preces marķējumā. Telefona marķējumā tiks norādīts īpašs absorbācijas līmenis (SAR), kas norāda cik liels radiācijas daudzums nonāk smadzenēs sešu minūšu sarunas laikā.[5]

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1129283
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties